Menu
Helene avbildet fra satellitt tidligere torsdag, på vei over Mexicogolfen mot Floridas nordvestlige kyst. Stormen traff land torsdag kveld. Foto: NOAA / AP / NTB

Svekket Helene er fortsatt livsfarlig, advarer amerikanske myndigheter

Stormen Helene har svekket seg siden den torsdag kveld traff Florida som en kraftig kategori 4-orkan. Orkansenteret NHC advarer likevel om livstruende fare.

Av NTB | 27.09.2024 10:11:47

Ulykker og naturkatastrofer: Helene ble oppgradert til kategori 3 torsdag ettermiddag, og noen timer senere ble den oppjustert på ny. Etter at den hadde truffet land, ble den nedjustert til en sterk kategori 2-orkan og så til en kategori 1-orkan. Nå regnes den til kun å være en tropisk storm.

Vindstyrken er nå på rundt 31,3 meter i sekunder, ifølge amerikanske meteorologer. Stormen har nå også truffet Georgia.

– Dette er en ekstremt farlig og livstruende situasjon. Mennesker bør ikke forlate beskyttelsesrom og bli værende fram til disse livstruende forholdene er over, heter det i NHCs siste statusrapport.

Stormen er en av de største som noensinne er registeret i Gulfkysten i USA. Siden 1988 har det bare blitt registrert to større stormer, Opal i 1995 og Irma i 2017. Ifølge Washington Post har Helene en diameter på hele 675 kilometer.

Helene traff land i Big Bend-området nordvest i Florida rundt klokka 23.10 torsdag kveld, ifølge NHC. Da hadde den vedvarende vindhastighet på 63 meter i sekundet.

Det er flere i Florida som ikke har fulgt ordre om evakuering, og myndighetene i Taylor fylke har bedt de det gjelder om å skrive sine navn på armen med tusj, slik at de kan identifiseres dersom de dør.

Så langt er én person bekreftet død i Florida. Ifølge guvernør Ron DeSantis døde personen da vedkommendes bil ble truffet av fallende bruddstykker.

Også i Georgia har stormen allerede satt sine spor. Guvernør Brian Kemp har bekreftet at to personer er døde.

– Jeg er lei meg for å høre at to personer har mistet i Wheeler fylke. Mens vi sørger med deres familier, ber vi alle beboerne i Georgia om å forberede seg på flere slag fra Helene, skriver Kemp på X.

De to døde da det som kan være en tornado, traff en bobil torsdag kveld, sier sheriff Randy Rigdon i Wheeler fylke til WMAZ-TV.

– Dette vil bli en av de største værhendelsene til å treffe den vestlige delen av området i moderne tid, skriver NWS.

Ifølge Deanne Criswell i Det føderale krisehåndteringsbyrået kan stormen nå helt fra Florida og opp til Tennessee.

President Joe Biden ber de som bor i utsatte områder om å følge råd fra lokale myndigheter.

– Jeg oppfordrer alle i og nær Helenes bane om å lytte til lokale myndigheter og følge evakueringsordre. Ta dette seriøst og hold dere trygge, sier han.

NHC har advart om at vinden kan utløse bølger og stormflo med en høyde på opptil 6 meter langs den flate kysten.

– Alle langs Big Bend-kysten risikerer å stå overfor en potensielt katastrofal stormflo, slo NHC fast.

– Vi venter å kunne se en stormflo som står 4,5-6 meter over bakken. Det er det samme som opp til toppen av en toetasjes bygning. Igjen, et virkelig ulevelig scenario kommer til å utspille seg her langs denne delen av Florida-kysten, sa NHCs leder Mike Brennan.

Guvernørene i Florida, Georgia, North Carolina, South Caroline og Virginia har alle erklært unntakstilstand.

Det er utstedt tornadovarsel for store deler av Florida og det sørøstlige Florida, Georgia og både North og South Carolina. Mer enn 55 millioner mennesker lever i områder som ventes å rammes, og over en million hjem i Florida står uten strøm.

USAs nasjonale værtjeneste (NWS) sier at regionen kan preges av flommer ikke sett på mer enn et tiår.

Uværet har allerede medført oversvømmelser, revet trær over ende og skapt strømbrudd på Cuba og Yucatán-halvøya i Mexico. I Florida var mer enn en halv million boliger og næringsbygg strømløse torsdag kveld.

(©NTB)

Flere nyheter: