Menu
Færre igangsatte byggeprosjekter fører til lavere etterspørsel etter byggevarer, ifølge Virkes nye markedsrapport. Foto: Terje Pedersen / NTB

Fortsatt nedgang i byggevarehandelen

Byggevarehusenes omsetning falt med 3,4 prosent i årets andre tertial, ifølge en ny markedsrapport.

Av NTB | 27.09.2024 09:31:11

Økonomi og næringsliv: Rapporten, som er utarbeidet av Hovedorganisasjonen Virke, viser en landsomfattende nedgang, med størst fall i Østfold og Telemark.

Det er kun i Vestland, Troms og Finnmark at handelen ikke faller.

Proffmarkedet faller med 5,9 prosent og står dermed for mesteparten av nedgangen.

– Proffmarkedet fortsetter å falle som følge av den kraftige nedgangen i boligbyggingen, sier direktør Aslaug Koksvik i Virke Byggevarehandel i en pressemelding.

Virke peker på at renteoppgangen i kombinasjon med svakt nyboligsalg og høye byggekostnader har ført til en kraftig nedgang i byggeprosjekter som igangsettes, og at dette påvirker etterspørselen etter byggevarer.

Det private markedet er ikke like påvirket av dette og har en nedgang på kun 0,2 prosent. Virke peker også på at forbedret kjøpekraft bidrar til at privatmarkedet snur i positiv retning – i tillegg til at rentetoppen trolig er nådd.

– Det er utsikter til verdivekst i byggevarehandelen fra neste år, men usikkerheten er stor og oppgangen kommer fra lave nivåer for de underliggende salgsvolumene, sier Koksvik.

(©NTB)

Flere nyheter: