Menu
Verdens siste hanne av nordlig hvitt neshorn står utstilt på National Museums of Kenya i utkanten av Nairobi. Her fotografert under neshornets dag 18. september. Foto: Andrew Kasuku/AP/NTB

Liten økning i neshornbestanden, men også krypskytingen øker

Verdens totalbestand av neshorn drar seg sakte over 28.000 dyr. Men nær 600 av dem ble skutt av krypskyttere i fjor, ifølge viltforvaltere i ny rapport.

Av NTB | 27.09.2024 05:31:15

Kuriosa og kjendiser: I begynnelsen av det 20. århundre var det en halv million neshorn i verden.

De fleste krypskytingene i 2023 skjedde i Sør-Afrika. Totalbestanden av hvite neshorn i Kenya gikk opp fra 15.942 i 2022 til 17.464 i 2023.

Men de to andre neshorntypene, svart neshorn og enhornet neshorn, har ikke noen utvikling i bestanden, ifølge rapporten fra den internasjonale neshornstiftelsen.

Totalt ble 586 neshorn drept i Afrika i 2023. Det er en økning fra året før med 35 krypskutte neshorn, ifølge International Union for Conservation of nature.

Den største trusselen for neshorn er krypskyttere som skal selge hornet som medisin til asiater som tror at neshornet har magiske krefter.

– I Kenya økte tallet på neshorn i beskyttelse fra 380 i 1986 til 1.000 i fjor. Det har skjedd fordi neshornene oppholdt seg på trygge steder i reservat, sier Muruthi.

Han ønsker å starte en kampanje som kan få slutt på etterspørselen etter horn fra neshorn. Moderne overvåkingsteknologi kan brukes for å beskytte neshornene.

Neshorn er en skogspreder siden de sprer frø gjennom avføringen sin. Philip Muruthi er opprørt over at det nordlige hvite neshornet er så nær utryddelse. To hunneshorn er de eneste gjenlevende i denne bestanden. Den siste hannen døde i 2018 og er nå utstoppet på et museum i Nairobi, Kenya.

– Vi forventer at det nordre hvite neshornet bak oss vil leve i 100 til 200 år til, og samtidig fortelle sin historie til generasjoner som kommer, sier Bernard Agwanda.

Det nordlige hvite neshornet er i praksis utryddet. Bare to hunner er i live, og de befinner seg i det private konservatoriet Ol Pejata i Kenya. Her foregår forsøk med egg og sperm samlet inn fra tidligere neshorn. Målet er å finne surrogatmor til et embryo.

Philip Muruthi fra African Wildlife Foundation sier at beskyttelse er hovednøkkelen for å få opp bestandstallene.

Forsker og viltforvalter Bernard Agwanda mener at å frede neshorn i Sudan kan være veien å gå. Det vil fortelle historien om arter som lever blant mennesker og hvorfor fredning er så viktig.

(©NTB)

Flere nyheter: