LIVESENTER
Menu
Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) avviser påstandene om at han ikke fikk uttale seg om klimapolitikk våren 2021, da han var partiets energi- og miljøpolitiske talsperson. Påstandene er lagt fram i den omstridte boken «Partiet». Foto: Beate Oma Dahle / NTB

Utenriksministeren avviser påstander i omstridt Ap-bok

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) nekter for at han fikk forbud om å uttale seg om klimapolitikk, slik det hevdes i boken «Partiet», skriver VG.

Av NTB | 27.09.2024 05:21:20

Politikk: I boken, som er ført i pennen av Dagbladet-journalistene Steinar Suvatne og Jørgen Gilbrant, hevdes det at Eide i realiteten fikk munnkurv om å uttale seg om klimapolitikk våren 2021.

«Bakgrunnstallene viste at Arbeiderpartiet mistet oppslutning hver gang partiets klimapolitiske talsperson åpnet munnen», heter det i boken.

– Det er absolutt ikke riktig. Tvert imot jobbet jeg med hvordan vi skulle løfte vår klimaprofil, sier Eide til VG, og avskriver opplysningen som «rett og slett en usann påstand».

– Det er også veldig mye annet jeg ikke kjenner meg igjen i, sier han

Til dette skriver skriver de to forfatterne at «Vi er helt trygge på kildegrunnlaget i historien VG her siterer fra boken. Det er Espen Barth Eides privilegium å være uenig i fremstillingen i boken. Det respekterer vi selvsagt».

Forfatterne har mottatt kritikk fra både Ap-politikere og en rekke pressefolk som følge av flere faktafeil i boken. Forfatterne har også blitt kritisert for omfattende bruk av anonyme kilder.

Gyldendal har ingen planer om å trekke boken, men jobber nå med en ny utgave.

– Selv om vi noen ganger kunne ønsket fullt innsyn i kildene, må vi respektere at det ikke er mulig i et prosjekt som dette. Hvis vi ikke kunne akseptere disse premissene, kunne vi heller ikke gitt ut en slik type bok, skriver Solberg i en epost til avisen.

Førsteopplaget på 3000 bøker er allerede utsolgt. Den omstridte boken må revideres før det kan trykkes opp nye opplag.

Eide sier til avisen at han ikke har lest boken selv, men reagerer på alle oppslagene som har kommet i kjølvannet av lanseringen:

Til Aftenposten opplyser Gyldendals forlagssjef for sakprosa, Reidar Mide Solberg, at forlaget ikke har full tilgang til forfatternes kildemateriale.

(©NTB)

Flere nyheter: