LIVESENTER
Menu
Helene avbildet fra satellitt tidligere torsdag, på vei over Mexicogolfen mot Floridas nordvestlige kyst. Orkanen ventes å treffe land torsdag kveld. Foto: NOAA / AP / NTB

Orkanen Helene kan ta med seg voldsomme skader til Florida

Orkanen Helene er oppgrader til kategori 4 før den treffer Florida. USAs orkansenter NHC advarer om en potensielt katastrofal stormflo.

Av NTB | 27.09.2024 05:21:11

Ulykker og naturkatastrofer: Helene ble oppgradert til kategori 3 torsdag ettermiddag, og noen timer senere ble den oppjustert på ny.

Orkanen var ventet å treffe land i Big Bend-området nordvest i Florida torsdag kveld, og NHC omtaler den som ekstremt farlig.

Klokka 22 torsdag var orkanen 105 kilometer før for Tallahassee med vedvarende vindhastighet på 63 meter i sekundet. Den ventes å ta med seg «katastrofal vind» gjennom natta, ifølge NHC.

Floridas guvernør Ron DeSantis sier at det kan se ut til at Helene treffer land lenger øst enn først antatt, noe som minsker sjansen for at orkanen treffer delstatshovedstad Tallahassee direkte. Det bor rundt 395.000 i området rundt og i byen.

Det er utstedt tornadovarsel for store deler av Florida og det sørøstlige Florida, og i Georgia meldes det at to personer har mistet livet i en mulig tornado.

De to døde da det som kan være en tornado, traff en bobil torsdag kveld, sier sheriff Randy Rigdon i Wheeler fylke til WMAZ-TV.

NHC har advart om at vinden kan utløse bølger og stormflo med en høyde på opptil 6 meter langs den flate kysten.

– Alle langs Big Bend-kysten risikerer å stå overfor en potensielt katastrofal stormflo, slo NHC fast.

– Vi venter å kunne se en stormflo som står 4,5-6 meter over bakken. Det er det samme som opp til toppen av en toetasjes bygning. Igjen, et virkelig ulevelig scenario kommer til å utspille seg her langs denne delen av Florida-kysten, sa NHCs leder Mike Brennan.

Det er utstedt orkan- og stormflovarsel langt innover fra kysten og helt opp til det nordlige Georgia og vestlige North Carolina.

Guvernørene i Florida, Georgia, North Carolina, South Caroline og Virginia har alle erklært unntakstilstand.

– Dette er en ekstremt farlig og livstruende situasjon. Mennesker bør ikke forlate beskyttelsesrom og bli værende fram til disse livstruende forholdene er over, heter det i en NHC-uttalelse.

Uværet har allerede medført oversvømmelser, revet trær over ende og skapt strømbrudd på Cuba og Yucatán-halvøya i Mexico. I Florida var mer enn en halv million boliger og næringsbygg strømløse torsdag kveld.

(©NTB)

Flere nyheter: