Menu
Helene avbildet fra satellitt tidligere torsdag, på vei over Mexicogolfen mot Floridas nordvestlige kyst. Torsdag kveld traff orkanen land. Foto: NOAA / AP / NTB

Kategori 4-orkanen Helene har truffet Florida

Orkanen Helene har truffet Florida etter å ha blitt oppgradert til kategori 4. USAs orkansenter NHC advarer om en potensielt katastrofal stormflo.

Av NTB | 27.09.2024 04:21:16

Ulykker og naturkatastrofer: Helene ble oppgradert til kategori 3 torsdag ettermiddag, og noen timer senere ble den oppjustert på ny. Da lå den rundt 195 kilometer vest for Tampa og hadde vedvarende vindhastighet på 60 meter i sekundet, ifølge det amerikanske orkansenteret NHC.

Orkanen var ventet å treffe land i Big Bend-området nordvest i Florida torsdag kveld, og NHC omtaler den som ekstremt farlig.

Rundt klokka 22 lokal tid torsdag melder nyhetsbyrået AP at orkanen har truffet det nordvestlige Florida.

Uværet har på sin ferd dit medført oversvømmelser, revet trær over ende og skapt strømbrudd på Cuba og Yucatán-halvøya i Mexico.

NHC har advart om at vinden kan utløse bølger og stormflo med en høyde på opptil 6 meter langs den flate kysten.

– Alle langs Big Bend-kysten risikerer å stå overfor en potensielt katastrofal stormflo, slo NHC fast.

– Vi venter å kunne se en stormflo som står 4,5-6 meter over bakken. Det er det samme som opp til toppen av en toetasjes bygning. Igjen, et virkelig ulevelig scenario kommer til å utspille seg her langs denne delen av Florida-kysten, sa NHCs leder Mike Brennan.

Det er utstedt orkan- og stormflovarsel langt innover fra kysten og helt opp til det nordlige Georgia og vestlige North Carolina.

Guvernørene i Florida, Georgia, North Carolina, South Caroline og Virginia har alle erklært unntakstilstand.

(©NTB)

Flere nyheter: