
95 personer ble anholdt av politiet under demonstrasjon ved Irans ambassade i Oslo
95 personer ble anholdt av politiet under demonstrasjonen ved Irans ambassade i Oslo torsdag. Ni av disse ble pågrepet for skadeverk og vold mot politiet.
Kriminalitet og rettsvesen: Av de 95 personene ble totalt 85 kjørt til arresten. Ni av disse er pågrepet for skadeverk mot ambassadens område og/eller vold mot politiet blant annet i form av steinkasting, opplyser operasjonsleder Bjørn Gunnar Nysæter i Oslo politidistrikt til NTB.
Åtte personer som ble anholdt på stedet, ble dimittert av politiet, men formelt bortvist. To personer ble kjørt til legevakt med luftveisplager, trolig etter at politiet avfyrte tåregass mot demonstrantene.
Det er ikke avgjort hvor mange som anmeldes, opplyser Nysæter.
Politiet skal nå gå gjennom en del videomateriale fra demonstrasjonen.
– Det er ikke meldt om skader på politipersonell. Men det er skade på fasade og gjerder tilhørende ambassaden, sa Stokkli.
Det var ved 14-tiden politiet meldte at det pågikk en demonstrasjon ved den iranske ambassaden hvor «mange» opptrådte voldelig og utagerende. Politiet rykket ut med betydelige ressurser.
– Det er kastet stein mot ambassaden, og flere har prøvd å ta seg inn, sa Stokkli til NTB.
Et «betydelig antall politifolk» var på stedet, og det tok tid før politiet fikk kontroll på situasjonen.
Til VG sa operasjonslederen at det var rundt 100 personer på stedet. Bilder fra stedet viste at demonstrantene hadde med seg kurdiske flagg.
– Jeg vet saken engasjerer, og mange er sterkt berørt av at unge mennesker som kjemper for frihet og demokrati i Irans gater, blir møtt med kuler og vold. De blir drept, og mange føler seg maktesløse her i trygge Norge og alle andre steder i verden hvor man også ser store solidaritetsmarkeringer for deres frihetskamp, skriver han på Facebook.
– Men alle som står opp for demokrati og ytringsfrihet i Norge, må respektere våre demokratiske spilleregler. Dersom det stemmer at noen tyr til vold, er det uakseptabelt. Bruk stemmen og vis solidaritet. Ikke ødelegg de unges frihetskamp med uakseptabel oppførsel, skriver Gharahkhani.
Gruppen Iranske Politiske Fanger for Fritt Iran (IPFFI) hadde imidlertid varslet en demonstrasjon ved ambassaden fra klokka 17 torsdag.
– Vår aksjon er en liten del av verdens omfattende protester mot presteregimet i Iran etter at moralpolitiet drepte Mahsa Amini, en 22 år gammel kvinne. Dette utløste et omfattende folkeopprør over hele landet. Folk i Iran viste sin avsky og ønsket å styrte mulla-regimet for å etablere en sekulær, demokratisk og fri styreform i Iran, heter det i en pressemelding fra gruppen.
Torsdagens demonstrasjoner skjedde dagen etter nyheten om at ni mennesker ble drept i et iransk bombeangrep mot den iransk-kurdiske opposisjonsgruppa KDPI i Nord-Irak.
Tidligere torsdag skjerpet Utenriksdepartementet (UD) reiserådet for reiser til Iran. De ber nordmenn om å unngå alle reiser som ikke er strengt nødvendige til landet.
Operasjonsleder Gjermund Stokkli bekreftet at politiet brukte tåregass for å få kontroll på situasjonen.
Stortingspresident Masud Gharahkhani (Ap), som selv er fra Iran, mener det er uakseptabelt dersom det stemmer at det ble tydd til vold i forbindelse med demonstrasjonen.
Ifølge politiet var torsdagens demonstrasjon ikke varslet på forhånd.
Det har vært store demonstrasjoner i Iran de siste to ukene etter at 22 år gamle Mahsa Amini døde mens hun var anholdt av moralpolitiet. Mange er drept av regimet under disse demonstrasjonene.