Menu
FNs hovedforsamling stemte torsdag for å utestenge Russland fra FNs menneskerettsråd. Foto: John Minchillo / AP / NTB

93 land vedtok å utestenge Russland fra FNs menneskerettsråd

FNs hovedforsamling har godkjent en resolusjon som suspenderer Russland fra organisasjonens menneskerettsråd. Kina, Hviterussland og Iran stemte imot.

Av NTB | 06.04.2022 18:19:37

Kriminalitet og rettsvesen: Et flertall av hovedforsamlingens 193 medlemsland støttet det amerikanske forslaget hvor det heter at Russland ikke kan bli sittende som medlem av menneskerettsrådet etter invasjonen av Ukraina.

Totalt 93 land stemte for utestengingen, mens 24 land stemte mot og 58 land avsto fra å stemme.

Norge var blant landene som stemte for, men blant annet Kina, Nord-Korea, Hviterussland og Iran stemte mot.

Hun sier at bildene fra Kyiv-forstaden Butsja, som har vakt sterke reaksjoner den siste uken, viser grusomme overgrep og angrep mot sivile.

– Disse handlingene er ikke forenlig med å skulle fremme og beskytte menneskerettighetene i FNs menneskerettsråd. Norge er derfor blant landene som har stemt for at Russland suspenderes fra menneskerettsrådet, sier Huitfeldt.

– Gitt sterke beviser for krigsforbrytelser, inkludert rapporter om massegraver og avskyelig nedslakting i Butsja, kan ikke Russland lenger være medlem av FNs menneskerettsråd. Russland må suspenderes, sa Storbritannias utenriksminister Liz Truss.

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba uttrykker takknemlighet for utestengelsen av Russland.

– Krigsforbrytere har ingen plass i FN-organer med hensikt å beskytte menneskerettigheter, skriver han på Twitter.

Blant de nåværende medlemmene i rådet er også land som Sudan, der de militære grep makten i et kupp i 2021 og har slått hardt ned på demonstranter siden. Eritrea, som FN anklager for krigsforbrytelser i nabolandet Etiopia, er også medlem, og det samme er De forente arabiske emirater som anklages for krigsforbrytelser i Jemen.

I menneskerettsrådets historie har bare ett land blitt utestengt tidligere. I 2011 ble Libya utestengt som følge av den brutale håndteringen av demonstrasjoner i landet.

– Russlands ulovlige invasjon av Ukraina og brutale krigføring i strid med folkeretten har dramatiske konsekvenser for befolkningen i Ukraina. Det er begått grove menneskerettighetsbrudd, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en epost til NTB etter avstemmingen.

USA og Storbritannia tok tidligere i uka til orde for å utestenge Russland, blant annet som følge av anklagene om drap på sivile Butsja.

FNs menneskerettsråd består av 47 land, som velges for tre år av gangen. Russland ble innvalgt i 2021.