Menu
Røykvarsler
Illustrasjonsbilde: Gettyimages

87 branndøde i Rogaland siden år 2000

I perioden 2000 til 2017 var det 4505 bygningsbranner i Rogaland. De mest brannfarlige månedene var januar med 537 branner, og desember med 500. Tre personer er så langt i år omkomne i brann i fylket.

Av Egil M Solberg | 01.12.2018 07:15:04

Forebyggende: Lavende lys, peiskos, bruk av komfyren og mer bruk av elektrisk utstyr utgjør en ekstra risiko i juletiden, særlig i kombinasjon med inntak av alkohol.

– Gjør det derfor til en huskeregel å bytte batteri i røykvarsleren 1. desember hvert år, seier Audun Matre, prosjektkoordinator ved førebyggende avdeling i Haugaland brann og redning IKS.

1. desember er røykvarslerens dag.

Alle boliger skal ha røykvarslere eller brannalarmanlegg, og du må ha minst én varsler i hver etasje.

Alarmen skal kunne høres tydelig på alle oppholdsrom og soverom, også når dørene mellom rommene er lukket.

Kople røykvarslerene sammen

– Du bør kople røykvarslerene sammen, slik at alle varslerene piper samtidig ved en brann. Dette kan gi deg verdifull tid til å evakuere, for eksempel dersom en brann starter i kjelleren og du sover i andre etasje. Det kan være med på å redde liv, seier Matre.

Røykvarslere bør også testes jevnlig og hver gang du har vært bortreist over lengre tid.

– Det er også en fordel å støvsuge den jevnlig. Det øker levetiden til varsleren, opplyser han.

40 000 boligkontroller

Rundt 40 000 husstander over hele landet får mellom 4. – 6. desember besøk av lokale brannvesen/feiervesen og eltilsyn med tilbud om gratis og uforpliktende sjekk av brann- og eltrygghet i boligen.

– Det er en enkel kontroll av branntryggheten, med rettledning og informasjon. For de som bor i huset er sjekken frivillig og kontrollørene vil legitimere seg når de ringer på, seier Matre.

Røykvarslerdagen er et samarbeid mellom brann- og feiervesenet, Det lokale eltilsyn, Norsk brannvernforening, Gjensidige, samt Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap.

På nettsiden røykvarslerdagen.no finner du nyttig informasjon om tiltak som bedrer brannsikkerheten.

Flere nyheter: