Menu
Brannmannskaper ved sykehuset Ibn al-Khatib lørdag kveld. Foto: AP / NTB

82 døde etter brann på koronasykehus i Bagdad

Minst 82 mennesker døde i en sykehusbrann som begynte på en intensivavdeling for koronapasienter i Iraks hovedstad Bagdad.

Av NTB | 25.04.2021 12:34:06

Medisin og helse: Flammene spredte seg etter en eksplosjon lørdag kveld som skyldtes feil ved lagringen av oksygentanker, ifølge sykehuskilder.

Kort etter brannen kom det sprikende opplysninger om antall dødsofre. Men søndag opplyste Iraks innenriksdepartement at 82 mennesker var omkommet og 110 skadd.

Mange pasienter døde da ble koblet fra respiratorer for å bli flyttet unna flammene, ifølge det irakiske sivilforsvaret. Andre ble kvalt av røyk.

Blant de døde er det minst 28 pasienter som lå på intensivavdelingen, ifølge den irakiske menneskerettskommisjonen.

Videoopptak lagt ut i sosiale medier viser brannfolk som kjemper mot flammene mens pasienter og pårørende prøver å komme seg ut av bygningen.

En 35-åring forteller til nyhetsbyrået AFP at han selv reddet sine innlagte brødre. Det var nære på at han ikke klarte det.

Helseminister Hassan al-Tamimi er også suspendert som del av en gransking som også inkluderer Bagdads guvernør.

Brennbare materialer og nedsenkede himlinger bidro til at brannen spredte seg raskt, ifølge sivilforsvaret. Sykehuset hadde angivelig ikke noe system for brannslukning.

Sivilforsvaret deltok i slukningsarbeidet gjennom natten og fram til søndag morgen.

Mange irakiske sykehus er i dårlig stand som følge av manglende investeringer og flere tiår med konflikt. Korrupsjon bidrar også til manglende vedlikehold.

Mange koronapasienter som klarer å skaffe seg oksygen selv, foretrekker å ligge syke hjemme framfor å legges inn på overfylte sykehus.

Vaksineringen startet i forrige måned, og landet har hittil mottatt 650.000 doser av forskjellige vaksiner, de fleste gjennom donasjoner og Covax-programmet.

I befolkningen er det imidlertid utbredt mistillit både til vaksinene og til et helsevesen preget av korrupsjon.

Minst 200 mennesker ble reddet eller kom seg ut av det brennende sykehuset Ibn al-Khatib, ifølge Iraks helsedepartement. En etterforskning av hendelsen skal igangsettes.

– Brannen var en forbrytelse mot pasienter utslitt av covid-19 som overlot sine liv i hendene til helsedepartementet og dets institusjoner, heter det i en uttalelse fra den irakiske menneskerettskommisjonen.

Flammene spredte seg raskt gjennom flere etasjer, og både pasienter og pårørende måtte flykte.

Iraks statsminister Mustafa al-Kadhimi har erklært tre dagers landesorg og sparket direktøren ved sykehuset Ibn al-Khatib. Også direktøren med ansvaret for vedlikehold på sykehuset er sparket.

Irak er midt i en alvorlig smittebølge med over 8.000 nye smittede hver dag, det høyeste hittil i pandemien. Onsdag passerte det totale tallet på smittede 1 million, mens over 15.000 har dødd.

(©NTB)

Flere nyheter: