Menu
Nye senger rulles inn på sykehuset i Codogno i Nord-Italia hvor pasienter smittet med koronaviruset fra Kina er innlagt. Foto: Luca Bruno / AP / NTB scanpix

50.000 bedt om å holde seg hjemme på grunn av virusfrykt i Nord-Italia

Myndighetene i Nord-Italia har beordret stenging av skoler og næringsvirksomhet i ti småbyer i Lombardia som følge av at 14 personer er smittet av covid-19.

Av NTB | 21.02.2020 22:01:18

Medisin og helse: Til sammen er over 50.000 mennesker bedt om å holde seg hjemme i Codogno og ni andre småbyer rundt seks mil sørøst for regionshovedstaden Milano.

Italias helseminister har også lagt ned forbud mot alle offentlige tilstelninger – som karnevalsfeiring, gudstjenester og idrettsarrangementer, i opptil en uke.

Fredag ble det påvist 14 nye smittetilfeller i Lombardia-regionen, hvor landets første såkalte sekundære smittetilfeller er påvist.

Blant de smittede i Lombardia er fem sykepleiere og leger på sykehuset i småbyen Codogno, som behandler en 38-årig mann for viruset, opplyste den regionale helsesjefen Giulio Gallera på en pressekonferanse fredag.

Den 38 år gamle mannen, som antas å være det første smittetilfellet i Nord-Italia, hadde møtt noen som kom tilbake fra Kina 21. januar uten symptomer på covid-19.

En venn av 38-åringen, samt hans høygravide kone, er også innlagt med virussykdommen. I tillegg er tre pasienter på sykehuset, som mannen først oppsøkte med influensasymptomer 18. februar, smittet.

Rundt 250 mennesker som har vært i kontakt med de smittede, er satt i isolasjon i påvente av testresultater. Nesten halvparten er kolleger av 38-åringen.

I tillegg til i Codogno, har myndighetene bedt folk holde seg hjemme i nabobyene Castiglione d’Adda og Casalpusterlengo, samt Maleo, Fombio, Bertonico, Castelgerundo, Terranova dei Passerini, Somaglia og San Fiorano. De har hver en befolkning på mellom 1.000 og 15.000.

Italias helsedepartement har gitt ordre om at alle som har vært i direkte kontakt med ofrene, skal plasseres i karantene i 14 dager.

– Vi har de sterkeste tiltakene i Europa, sier han.

Til sammen er det nå påvist 17 tilfeller av covid-19 i Italia. De tre øvrige pasientene ble smittet for flere uker siden og er innlagt på et sykehus i Roma som spesialiserer seg på smittsomme sykdommer.

WHO-sjef Tedros Adhanom Ghebreyesus har i ukevis framholdt at det lave antallet covid-19-tilfeller utenfor virusets episenter i den kinesiske Hubei-provinsen betyr at det er mulig å dempe spredningen globalt.

– Vi er fortsatt i en fase der oppdemming er mulig, sier han og advarer om at dersom stater ikke raskt mobiliserer, kan «utbruddet gå i hvilken som helst retning. Det kan til og med bli kaotisk»

Regjeringen opererer med et ekstremt høyt nivå av forsiktighetstiltak, påpeker Italias statsminister Giuseppe Conte. I de aktuelle byene var gatene fredag nærmest forlatt, og restauranter og barer var stengt.

Tre eldre personer som gikk på samme kafé som 38-åringens syke venn, testet fredag også positivt for viruset.

Helseminister Roberto Speranza mener myndighetene har gjort en god innsats i møte med virusrisikoen og påpeker at Italia er det eneste landet som har lagt ned forbud mot flygninger fra Kina, Hongkong, Macau og Taiwan.

Fredag økte også antall smittetilfeller i land som Iran og Libanon, mens antallet smittede ble doblet til 204 i Sør-Korea, som er det hardest rammede landet utenfor Kina. Verdens helseorganisasjon er bekymret over antallet smittetilfeller uten noen klar reiseforbindelse eller kontakt med andre covid-19-pasienter.

(©NTB)

Flere nyheter: