Menu
Koronakrisen har ført til store konsekvenser for amerikansk næringsliv, noe som igjen påvirker ledighetstallene. Foto: Paul Sancya / AP / NTB scanpix

4,4 prosent arbeidsledige i USA

Jobbmarkedet i USA mistet 701.000 stillinger i mars, noe som har sendt ledigheten opp til 4,4 prosent, viser tall fra arbeidsdepartementet i Washington.

Av NTB | 03.04.2020 16:03:42

Arbeidsliv: Bortfallet av stillingene er det største siden finanskrisen i mars 2009, og den største månedlige endringen i ledighetsraten på over 45 år.

Spesielt hardt har det gått utover reiselivsbransjen, som var blant de første næringene som ble påvirket av reiserestriksjoner innført på grunn av koronavirussituasjonen, med et tap på 459.000 stillinger.

Et betydelig antall stillinger har også gått tapt i helsesektoren og innen handel- og næringslivstjenester.

Før koronakrisen var ledigheten nede i 3,5 prosent, det laveste nivået på 50 år. Arbeidsdepartementet kan riktignok ikke slå nøyaktig fast hvordan pandemien påvirket jobbmarkedet i mars. Statistikken er basert på tall fram til 12. mars, som var før de strengeste tiltakene om nedstengning av næringsliv og skoler ble innført i USA.

Ukentlige tall som arbeidsdepartementet la fram torsdag, viser at 10 millioner mennesker har meldt seg arbeidsledige i løpet av de to siste ukene i mars. Denne utviklingen fant altså sted etter at tallene var klare for ledighetsrapporten som ble presentert fredag.

Den store økningen i ledige har fått økonomer til å se for seg at så mange som 20 millioner arbeidsplasser kan forsvinne i løpet av april. Ledigheten kan komme opp i 15 prosent denne måneden, langt over den gamle rekorden på 10,8 prosent da økonomien var i en dyp resesjon i 1982.

(©NTB)

Flere nyheter: