Menu
Folkehelseinstituttet endrer måten man registrerer koronadødsfall på. Foto: Jil Yngland / NTB

357 nye koronadødsfall legges til på grunn av endret tellemåte

Norske myndigheter har nå registret 2.169 dødsfall knyttet til covid-19. Man har endret tellemetoden, og dermed er det 357 flere koronadødsfall enn tidligere.

Av NTB | 16.03.2022 14:40:07

Medisin og helse: De fleste nye dødsfallene har kommet etter nyttår, skriver Folkehelseinstituttet.

Bakgrunnen er at det er stadig flere som ikke har fått registrert en positiv koronatest i MSIS-systemet, fordi man endret kriteriene i slutten av januar 2022.

Færre har fått mulighet til å ta en PCR-test for covid-19, og hurtigtester registreres ikke i systemet med mindre de er tatt av helsepersonell på en institusjon.

– Dette gjelder særlig dødsfall på sykehjem. For å unngå en underrapportering endres derfor overvåkingen til også å inkludere dødsfall uten en positiv prøve i MSIS, heter det.

Selv om FHI mener omikronbølgen sannsynligvis har nådd toppen, har ikke dette ført til et fall i covid-relaterte dødsfall enda. Foreløpig er det registrert 156 dødsfall i uke 10, mot 152 i uke 9. Det er rekord.

– Antallet dødsfall, uavhengig av dødsårsak, har vært på normalt nivå i Norge siden rett før nyttår, sier fagdirektør Frode Forland. Dette gjelder i befolkningen som helhet, men også i aldersgruppen 65 år og eldre.

Det var flere dødsfall enn forventet, såkalt overdødelighet, i åtte uker i slutten av 2021. Utover dette har antallet ukentlige dødsfall vært på forventet og under forventet nivå gjennom hele pandemien, skriver FHI.

De som dør av covid-19, står fortsatt registrert med det i Dødsårsaksregisteret, men ikke i MSIS. Dermed har ikke FHI telt dem fram til nå. Dette har forårsaket en underrapportering.

Imidlertid har det ikke vært flere dødsfall enn vanlig i Norge de siste ukene.

(©NTB)

Flere nyheter: