Menu
Norwegian jobber med å få restrukturert selskapet for å unngå konkurs. Foto: Vidar Ruud / NTB

34.000 Norwegian-kunder får ikke full erstatning

Kriserammede Norwegian la torsdag fram en endelig redningsplan. Her kommer det fram at 34.000 kunder som har krav hos selskapet ikke får full erstatning.

Av NTB | 11.03.2021 10:23:41

Økonomi og næringsliv: – Fra selskapets side har vi ønsket å refundere de siste kundene fullstendig, og vi beklager at det ikke blir mulig, sier finansdirektør Geir Karlsen i en pressemelding torsdag morgen.

Norwegian er for tiden i en rekonstruksjonsprosess der de håper å komme til enighet med kreditorene sine for å sikre videre drift. Forhandlingene pågår både i Norge og i Irland, der flere av Norwegians selskaper er registrert.

Norwegian har tidligere lagt fram en plan der de vil kutte langdistansesatsingen, og heller ha færre fly der de konsentrerer seg om et rutenett i Norge, Norden og Europa.

– Rundt 98 prosent av refusjonskravene som oppsto i denne perioden, der bookingen ble gjort direkte med Norwegian, ble refundert før åpningen av rekonstruksjonsforhandlingene. I Norge gjelder det nesten samtlige kunder, 99,6 prosent, skriver selskapet.

I alt er det 34.000 kunder som ikke får full refusjon.

Ifølge Norwegian har de måttet behandle disse kundene på lik linje som andre usikrede kreditorer på grunn av lovverket.

Selskapet har kommet til enighet med de fleste kreditorene, men fire leasingselskaper ville ikke uten videre godta skissen som var blitt lagt fram. Norwegian står under konkursbeskyttelse i Irland og er i en prosess hvor det vil redusere flyparken fra om lag 140 fly og til 50. For å nå dette målet må flere avtaler om å leie fly gjennom Norwegians irske datterselskaper bli annullert.

Det er High Court i Irland som må ta stilling til den endelige planen.

– Vi håper at den irske retten skal ta endelig stilling til planen i løpet av de neste par ukene. Etter godkjennelse der skal planen behandles i den norske rekonstruksjonen. Dersom alt går som vi ønsker, vil vi kunne gjennomføre kapitalinnhentingen i løpet av mai, sier finansdirektør Geir Karlsen.

I meldingen torsdag morgen skriver selskapet at de «har søkt å finne gode løsninger for en liten andel kunder som ikke har fått refusjon fra tiden før den irske rekonstruksjonsprosessen ble igangsatt, den 18. november 2020.».

Fredag i forrige uke fikk Norwegian medhold i High Court i Irland om å fortsette med redningsplanen for å unngå konkurs.

Dersom den nye redningsplanen som Norwegian la fram torsdag blir godkjent, vil selskapet kunne videreføre rekonstruksjonen og iverksette en kapitalinnhenting med oppstart i april og med en målsetting om ferdigstillelse i mai 2021.

(©NTB)

Flere nyheter: