Menu
President Joe Biden sier at 65 prosent av USAs voksne befolkning har fått minst én dose, noe som gjør at landet kan gå en relativ normal sommer i møte. Det er likevel uvisst om målet om 70 prosent nås innen 4. juli. Foto: Evan Vucci / AP / NTB

300 millioner vaksinedoser satt i USA

President Joe Biden feiret fredag forsiktig landets nye milepæl i kampen mot koronapandemien, men han står i fare for å glippe på et annet vaksinemål.

Av NTB | 19.06.2021 03:56:03

Medisin og helse: Biden ga vitenskapsfolk, bedrifter, det amerikanske folket og statsapparatets felles innsats æren for at så mange som 300 millioner doser er satt i løpet av hans 150 første dager ved makten.

Presidenten viser til at 65 prosent av USAs voksne befolkning har fått minst én dose, noe som gjør at landet kan gå en relativ normal sommer i møte med åpne forretninger og økt sysselsetting.

– Vi går mot en veldig annerledes sommer sammenlignet med i fjor. En lysere sommer, sa Biden.

Samtidig som Biden markerer milepælen, står han i fare for å ikke nå en annen: målet om at 70 prosent av USAs innbyggere skal ha mottatt minst én dose innen nasjonaldagen 4. juli.

Målet ble satt i mai, men vaksinasjonstakten har siden avtatt betydelig, og det er usikkert om det i det hele tatt nås. For to måneder siden ble hele 2 millioner vaksinert daglig.

I 16 delstater samt Washington DC er målet allerede nådd, mens færre en halvparten av innbyggere har fått første stikk i delstater som Mississippi og Louisiana, viser oversikten til The New York Times.

USA registrerte torsdag 11.230 nye smittetilfeller, noe som fører det samlede smittetallet opp i 33.509.772. Tallet torsdag er lavere enn gjennomsnittet de siste sju dagene på 12.294.

Det utgjør en nedgang på 16 prosent fra forrige sjudagerssnitt, og er det laveste snittet som er registrert siden mars i fjor.

Biden understreker likevel at smittetallene og sykehusinnleggelser øker i noen stater med lavere vaksinasjonsgrad. Helsemyndighetene jobber intenst for på bekjempe vaksinenøling og likegyldigheten folk har til vaksineringen, særlig i sørstatene og Midtvesten.

Det amerikanske smitteverninstituttet CDC opplyser at 305 millioner vaksinedoser har blitt satt per 10. juni. Om lagt 142 millioner amerikanere, 42,6 prosent av landets befolkning, er fullvaksinert.

Det hvite hus sier at regjeringens vaksinasjonsinnsatsen har satt viruset tilbake, noe som igjen har ført til de laveste smittetallene på over ett år og færre sykehusinnleggelser.

(©NTB)

Flere nyheter: