Menu
Statens legemiddelverk har mottatt 3.129 meldinger om alvorlige bivirkninger etter koronavaksine. Foto: Berit Roald / NTB

3.129 meldinger om alvorlige bivirkninger etter koronavaksine

Legemiddelverket har til nå mottatt 35.683 meldinger om mistenkte bivirkninger etter koronavaksine. 3.129 er klassifisert som alvorlige, 106 flere enn uka før.

Av NTB | 07.10.2021 15:22:26

Medisin og helse: Det er hittil satt over 7,8 millioner doser med koronavaksine. Av meldingene om bivirkninger er 19.206  behandlet og 16.077 er klassifisert som lite alvorlige, opplyser Statens legemiddelverk.

Overvåkingen av bivirkninger hos barn og unge prioriteres høyt. Over 300.000 doser er satt hos dem fra 12 til 17 år. I perioden fra desember 2020 til 5. oktober 2021 er 109 bivirkningsmeldinger mottatt og behandlet for denne aldersgruppen. Av disse er 17 klassifisert som alvorlige.

Ungdom får oftest de samme vanlige og forbigående bivirkningene som voksne etter vaksinering. Blant de mer sjeldne kjente bivirkningene er betennelse i hjertemuskelen og betennelse i hjerteposen.

– Vi har så langt mottatt én bivirkningsmelding om dette i aldersgruppen under 18 år, opplyses det.

– Det er langt mer enn hva vi er vant til, så det er helt klart at helsepersonell og privatpersoner har tatt oppfordringen om å melde ifra, sier han.

Det viktigste er at helsepersonell melder ifra fordi det gir et bedre grunnlag til å stille diagnoser, ifølge Madsen.

– Men det kommer også mange verdifulle meldinger fra folk flest – og de supplerer hverandre på en god måte, sier Madsen.

– Meldingene fordeler seg på flere tilstander, den vanligste er besvimelse i forbindelse med selve vaksinasjonen. Besvimelser anses medisinsk sett som lite alvorlige, men skal ifølge europeiske legemiddelmyndigheter alltid klassifiseres om en alvorlig bivirkning, sier Steinar Madsen, medisinsk fagdirektør i Legemiddelverket.

Over 35.600 meldinger om bivirkninger er mye, sier Madsen til Dagbladet.

(©NTB)

Flere nyheter: