Menu
Foto: Norwegian Offshore Wind Cluster

290 mill til havvind utenfor Karmøy

EU gir 290 millioner kroner til testing av verdens største flytende havvind-turbin utenfor Karmøy.

Av Egil M Solberg | 30.03.2020 18:59:39

Havvind: Vindturbinen skal festes på et flytende understell av betong.

Et lag bestående av flere titalls norske bedrifter og flere internasjonale selskaper har fått støtte fra EU til et prosjekt som skal designe, bygge, installere og drifte en flytende havvindmølle ved testsenteret på Karmøy, melder Haugesunds avis.

Vindturbinen skal på plass rundt 10 kilometer vest for Skudeneshavn. Her vil den 10 MW store flytende vindturbinen installeres på testfeltet til Metcentre og Sustainable Energy Catapult.

Samarbeidet om prosjektsøknaden startet allerede våren 2019, og i samarbeid med EU-ekspertene i Innovasjon Norge.

I evalueringen fikk prosjektet full score fra EU-kommisjonen og ble derfor valgt blant 14 konkurrerende konstellasjoner. Partnerne er nå invitert til å starte prosessen for å lande den endelige avtalen som innebærer en støtte på rundt 290 millioner kroner, skriver avisa.

Gjort mulig gjennom et omfattende samarbeid

– Her ser vi at norske bedrifter gjennom godt samarbeid og internasjonale kontakter kan bidra til å løse noen av samfunnets store utfordringer, sier administrerende direktør Håkon Haugli i Innovasjon Norge til NTB.

Prosjektet, kalt Flagship, omfatter en 10 megawatts flytende offshore vindturbin, som skal bygges ved et testsenter på Karmøy.

Om lag 244 millioner kroner av EU-støtten går til prosjektets norske deltakere, og prosjektet blir dermed et av de største EU-finansierte i Norge.

EU-støtten er gode nyheter i en ellers svært tung tid for norsk næringsliv, fastslår næringsminister Iselin Nybø (V).

– Havvind kan gi Norge flere grønne arbeidsplasser og norsk økonomi flere bein å stå på i fremtiden, sier hun til NTB, og legger til at prosjektet viser at Norge har ledende teknologi.

Flere nyheter: