reklame for Sheiken Bowling
Menu
Flere ansatte ved Hammerfest sykehus har testet positivt for koronavirus. Det er nå 15 ansatte som er bekreftet smittet på sykehuset. Foto: Finnmarkssykehuset / NTB

25 smittetilfeller i Hammerfest

Tirsdag er det til sammen registrert 25 koronasmittede i Hammerfest kommune. Ordføreren sier de venter at tallet vil øke. Smittekilden er ukjent.

Av NTB | 20.10.2020 19:38:12

Medisin og helse: Tirsdag formiddag testet ytterligere to personer, utenlandske arbeidere fra samme sted i Hammerfest, positivt for koronaviruset da de ble testet på Gardermoen teststasjon.

Finnmarkssykehuset opplyste tirsdag kveld at nok en ansatt ved Hammerfest sykehus har testet positivt for korona. Smittesporing pågår. Det er nå 15 ansatte som er bekreftet smittet på sykehuset, ifølge iFinnmark.

Tirsdag ettermiddag og kveld meldte kommunen i tillegg om to andre smittede. Den ene var på Brygga Mathus torsdag 08. oktober og utviklet symptomer. De to andre, inkludert den sykehusansatte, har hatt nærkontakt med andre koronasmittede, ifølge kommunen.

Antallet bekreftet smittet med korona i byen har dermed steget til 25 personer, åtte flere siden kommuneledelsen hadde pressekonferanse mandag.

– Vi har en svært alvorlig og bekymringsfull situasjon i Hammerfest. Tromsø kommune har vært belastet over lengre tid, ikke med så store utbrudd, men med en kontinuerlig belastning. Samlet sett er vi i en annen situasjon nå enn vi var tidligere i pandemien, sier direktør Cecilie Daae i Helse nord til NRK.

I alt 168 personer er i karantene, fordelt på 112 blant ansatte på sykehuset og de øvrige ellers blant byens 8.000 beboere. Selv om personer får negativt svar på smittetest, må de fullføre karanteneperioden.

To av de nye smittede er ansatt på sykehuset, mens den siste er nærkontakt til en smittet. Av de 23 som er smittet, er en person innlagt på sykehuset for å få helsehjelp til å håndtere kraftige symptomer.

Tirsdag morgen var fire av pasientene ved sykehuset smittet, mens 14 ansatte hadde fått påvist viruset. De som har blitt syke av viruset, som kommunen har vært i kontakt med, beskriver sykdomsforløpet som en kraftig influensa, opplyser ordføreren.

– Det testes ett menneske hvert tredje minutt på teststasjonen, så de er ganske effektive, sier rådmann Leif Vidar Olsen.

Rådmannen uttrykte tirsdag likevel bekymring over at Hammerfest har en rolle og forpliktelse til å ta imot båter som måtte oppleve smitteutbrudd om bord, og mener byen ikke vil ha kapasitet til en slik hendelse nå.

Lokalt i Hammerfest er derimot beredskapen satt til rødt. Sykehuset er stengt for besøkende. Blodgivere er gitt egne regler for karantene og skal ellers møte.

Sykehuset opplyser tirsdag at alle planlagte behandlinger i nærmeste framtid er avlyst.

Medisinsk avdeling ved sykehuset i byen er stengt, og pasienter med behov for hjelp i Hammerfest, blir alle sendt til Universitetssykehuset i Tromsø (UNN).

Folkehelseinstituttet (FHI) var tirsdag i Hammerfest for å bistå i smittesporingsarbeidet. Det er gjennomført omfattende smittesporing, men foreløpig har ikke sykehuset greid å fastslå noen smittekilde, opplyser Finnmarkssykehuset.

– Det er flere som er i karantene, og vi har et antall som har begynt å utvikle symptomer. Her kan det komme nye positive tilfeller, sier ordfører Marianne Sivertsen Næss (Ap).

Alle ansatte på Finnmarkssykehuset i Hammerfest er eller skal bli testet for smitte. I helga foregikk et omfattende test- og smittesporingsarbeid. Mandag ble 140 personer testet.

Beredskapssituasjonen for Finnmarkssykehuset, som består av sykehuset i Kirkenes og Hammerfest og med klinikker i Alta og Karasjok, er som helhet gul.

(©NTB)

Flere nyheter: