Menu
FNs hovedforsamling stemte torsdag for å utestenge Russland fra FNs menneskerettsråd. Foto: John Minchillo / AP / NTB

Russland kastet ut av FNs menneskerettsråd

Hovedforsamlingen har med stort flertall vedtatt å suspendere Russland fra FNs menneskerettsråd. Kina, Hviterussland, Iran og 21 andre stemte imot.

Av NTB | 07.04.2022 20:19:28

Kriminalitet og rettsvesen: Flertallet støttet det amerikanske forslaget i hovedforsamlingen hvor det heter at Russland ikke kan bli sittende som medlem av menneskerettsrådet etter invasjonen av Ukraina.

FN har 193 medlemsland, men ikke alle deltok i avstemningen torsdag. Totalt 93 land stemte for utestengingen, mens 24 land stemte mot, og 58 land avsto fra å stemme.

Antallet stemmer for var betydelig lavere enn for de to resolusjonene hovedforsamlingen vedtok i mars som krevde en våpenhvile i Ukraina, tilbaketrekningen av russiske styrker og beskyttelse av sivile. Begge disse ble vedtatt ved minst 140 stemmer for.

Norge var blant landene som stemte for, men blant annet Kina, Nord-Korea, Hviterussland og Iran stemte mot.

Vedtaket har til hensikt «å brautende straffe en suveren medlemsstat i FN som etterstreber en uavhengig innenriks- og utenrikspolitikk», heter det fra utenriksdepartementet i Moskva.

– Vi avviser de usanne anklagene mot oss, sa Russlands viseambassadør til FN, Gennadij Kuzmin, før avstemningen.

Hun sier at bildene fra Kyiv-forstaden Butsja, som har vakt sterke reaksjoner den siste uken, viser grusomme overgrep og angrep mot sivile.

– Disse handlingene er ikke forenlig med å skulle fremme og beskytte menneskerettighetene i FNs menneskerettsråd. Norge er derfor blant landene som har stemt for at Russland suspenderes fra menneskerettsrådet, sier Huitfeldt.

– Gitt sterke beviser for krigsforbrytelser, inkludert rapporter om massegraver og avskyelig nedslakting i Butsja, kan ikke Russland lenger være medlem av FNs menneskerettsråd. Russland må suspenderes, sa Storbritannias utenriksminister Liz Truss.

Ukrainas utenriksminister Dmytro Kuleba uttrykker takknemlighet for utestengelsen av Russland.

– Krigsforbrytere har ingen plass i FN-organer med hensikt å beskytte menneskerettigheter, skriver han på Twitter.

Blant de nåværende medlemmene i rådet er også land som Sudan, der de militære grep makten i et kupp i 2021 og har slått hardt ned på demonstranter siden. Eritrea, som FN anklager for krigsforbrytelser i nabolandet Etiopia, er også medlem, og det samme er De forente arabiske emirater som anklages for krigsforbrytelser i Jemen.

I menneskerettsrådets historie har bare ett land blitt utestengt tidligere. I 2011 ble Libya utestengt som følge av den brutale håndteringen av demonstrasjoner i landet.

Russland omtaler vedtaket som ulovlig, og anser det for å være «ulovlig og politisk motivert».

– Russlands ulovlige invasjon av Ukraina og brutale krigføring i strid med folkeretten har dramatiske konsekvenser for befolkningen i Ukraina. Det er begått grove menneskerettighetsbrudd, sier utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) i en epost til NTB etter avstemmingen.

USA og Storbritannia tok tidligere i uka til orde for å utestenge Russland, blant annet som følge av anklagene om drap på sivile Butsja.

FNs menneskerettsråd består av 47 land, som velges for tre år av gangen. Russland ble innvalgt i 2021.