Menu
FOTO: Pixabay / privat

23 kroner literen og nye rekordpriser for strøm

Det er flere steder på Vestlandet meldt om bensinpriser opp mot 23 kroner literen lørdag. Strømprisene når også nye høyder. Den Norske stat tjener da også mer penger enn noen gang.

Av Egil M Solberg | 05.03.2022 19:01:23

Bensinpriser: Med en oljepris på 118 dollar fatet er det ikke overraskende at prisene på drivstoff fortsetter å stige.

Allerede før krigen brøt ut var det høye priser på drivstoff.

Oljeprisen styrer bensinprisen, og gassprisen styrer strømprisen. Hvis Russland skrur igjen gasskranen til Europa, er det ingen som vet hvor høy strømprisen blir, melder NRK.

De siste ti årene har gassen på den nederlandske TTF-børsen kostet mellom 12 og 28 euro per megawattime. Men siden sommeren 2021 har prisene eksplodert.

I desember i fjor nådde gassprisene en topp på rundt 180 euro, før prisen sank igjen til mellom 70-90 euro på nyåret. Ukraina-krigen har imidlertid sørget for at gassprisene har skutt fart igjen. Onsdag morgen fløy gassprisene på TTF-børsen opp til over 190 euro på et tidspunkt.

Fredag gjorde dermed også strømprisen et kraftig hopp i Sør-Norge. I gjennomsnitt kostet strømmen over 2,00 kroner per kwh. Maksprisen var på 3,90 kroner per kWh, skriver NTB.

Norsk gass står for mellom 20 og 25 prosent av det totale gassforbruket til EU. Verdien av gasseksport fra Norge endte på hele 475,8 milliarder kroner i 2021 – mer enn en firedobling fra året før. Det er også den høyeste eksportverdien noensinne, og gass er nå Norges største eksportvare, ifølge SSB.

Flere nyheter: