Menu
Fjoråret var det nest varmeste som noen gang er målt. I Australia har tørke og høye temperaturer bidratt til de enorme skogbrannene som herjer landet. Røyken dekker himmelen over Bethells Beach i New Zealand, over 2.000 kilometer unna. Foto: Michael Craig / New Zealand Herald / AP / NTB scanpix

2019 det nest varmeste året som er målt

Ikke bare var 2019 det nest varmeste året som er målt. Det avsluttet også det varmeste tiåret, ifølge EUs klimaovervåkingstjeneste.

Av NTB | 08.01.2020 13:54:37

Natur og miljø: Tall fra klimaovervåkingstjenesten C3S, som er en del av EUs Copernicus-prosjekt, viser at gjennomsnittstemperaturen i verden i fjor lå bare noen hundredeler lavere enn i 2016. Året vi nettopp har lagt bak oss, var 0,6 grader varmere enn snittet for perioden 1981–2010.

– 2019 har vært nok et eksepsjonelt varmt år, det nest varmeste vi har tall for, og det ble satt mange månedsrekorder, sier C3S-sjef Carlo Bueontempo. Året var det varmeste som er målt i Europa.

Også resten av 2010-tallet var varmt. Tiåret er det varmeste som er målt, og de fem siste årene er de fem varmeste som det finnes tall for. Temperaturene på jorden var disse årene mellom 1,1 og 1,2 grader varmere enn i tiden før industrialiseringen.

Samtidig som stadig nye varmerekorder settes, fortsetter de menneskeskapte utslippene av CO2 og andre klimagasser. Utslippene øker fortsatt, og det gjør også konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren.

(©NTB)

Flere nyheter: