Menu
Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB

20 prosent av landets bedrifter rammet av dataangrep

En av fem bedrifter her i landet har blitt rammet av dataangrep de siste årene. Det kan bli enda mer de neste årene. Fokuset på datasikkerhet på dermed bli større i virksomhetene.

Av Egil M Solberg | 22.01.2022 12:41:48

Datainnbrudd: En rekke bedrifter på Haugalandet ble satt ut av spill etter et dataangrep april i 2021.

Det var databedriften Nordlo som måtte stenge ned sine tjenester etter at et et løsepengevirus hadde kryptert kundenes data og gjort systemene utilgjengelige.

LES MER: Lammet av dataangrep

Ifølge en undersøkelse gjort av NHO har omtrent 20 prosent av medlemsbedriftene blitt utsatt for dataangrep. Ser man bare på bedrifter med over 50 ansatte, stiger andelen til 35 prosent.

I desember ble mediehuset Haugesunds avis rammet etter at aviskonsernet amedia ble rammet av løsepengevirus. I januar ble abonnentene opplyst om at de kan risikere svindelforsøk i forbindelse med at persondata kan være på avveie.

LES MER: Advarer mot svindelforsøk

Nylig ble også hotellkjeden Nordic Choice rammet av et dataangrep, og informasjon om ansatte ble publisert.

Matprodusenten Nortura måtte stoppe produksjonen etter et dataangrep, som blant annet førte til mangel på kjøtt i butikkene.

Rådene til deg som bedriftsleder

Vidar Sandland, seniorrådgiver i Norsk senter for informasjonssikring (Norsis). han har gitt gode råd i intervju med NRK.

– Ha gode rutiner for sikkerhetskopiering og gjenoppretting, vær forberedt så man kommer seg på beina så raskt som mulig, og ha en avtale med en annen bedrift som kan hjelpe hvis man blir angrepet.

Det handler ikke bare om å beskytte systemene sine mot angrep, men også det å begrense skadene et angrep kan gjøre, sier han til kanalen.

Flere nyheter: