Menu
Bilde av Onega ved havn i Arkhangelsk 31. oktober i år. Tråleren gikk ned mandag og 17 av mannskapet er antatt omkommet. Foto: AP / NTB

17 russiske fiskere omkom trolig i trålerforlis i Barentshavet

En nediset russisk tråler med 19 personer om bord har gått ned i Barentshavet. Kun to av mannskapet ble reddet av en annen båt.

Av NTB | 28.12.2020 16:52:59

Ulykker og naturkatastrofer: Ifølge det russiske nyhetsbyrået Tass er det tråleren Onega fra Murmansk som har sunket. Siste gang skipet var i havn var i Kirkenes 14. desember.

To personer ble reddet opp av sjøen i live.

President Vladimir Putin uttrykte mandag sin dype medfølelse med de berørte familiene. Statsminister Mikhail Misjustin sa tidligere mandag at de etterlatte skal få den hjelpen de trenger.

– Det er ingen overlevende ut over de to som ble reddet opp. Skipet var dekket av is og sank umiddelbart i stormen. Det er praktisk talt umulig å redde noen i det iskalde vannet, sier kilden.

En talsmann for regningstjenesten i den nordvestlige regionen av Murmansk sier det er kraftig snøstorm i området, med 4 meter høye bølger og 20–25 minusgrader.

Hovedredningssentralen Nord-Norge opplyser til NTB at de er varslet av sine russiske kolleger om ulykken, men at de ikke foretar seg noe ettersom den har skjedd langt inn i russisk farvann.

Det er sterk vind og dårlig vær i området, noe som øker faren for ising. Dette er et velkjent og farlig fenomen på sjøen i nordlige strøk i vintermånedene.

Ulykken skjedde da mannskapet skulle heise inn et tung trål med fisk. Tråleren kom i ubalanse og kantret umiddelbart. Det hele gikk fort, sier en talsmann for elvetransportbyrået Rosmorretsjot, Alexej Kravstjenko.

– Fem skip er sendt for å lete etter mannskapet. Så langt er to personer blitt plukket opp i live, de var i redningsdrakter, men var ikke sammen med resten, sier en kilde i krisedepartementet til Tass.

Onega er et fiskefartøy som har seilt siden 1979 og er på 358 bruttotonn. Tråleren har sterke bånd til Troms. Den ble bygd i Norge, eid i Tromsø og på Senja fram til 2002, melder nord24.no.

Tidligere eiere betegner den som en god sjøbåt som har gått mye i norske farvann.

Det foreløpige resultatet fra redningsaksjonen tilsier at 17 personer mistet livet. De er savnet etter at skipet sank raskt i en storm, og det er ikke håp om å finne dem i live, sier en kilde i nødetatene til Tass.

Myndighetene fikk varsel om ulykken i 5.30-tiden mandag morgen.

Russiske myndigheter sier at fem skip er sendt til området og driver leting. På grunn av værforholdene er det ikke mulig å bruke fly i søket.

Flere nyheter: