Menu
Illustrasjonsfoto: Beate Oma Dahle / NTB

15-åring dømt for «exposed-konto» på Snapchat

Med «exposed-kontoer» på Snapchat blir nakenbilder av ungdom distribuert på nett. Nå er en 15 år gammel gutt fra Haugalandet dømt.

Av Egil M Solberg | 16.04.2022 10:31:20

Snapchat: Barn og unge deler grove overgreps- og voldsvideoer for å henge ut medelever i sosiale medier.

Materialet som deles blir grovere, og delingen kan få store konsekvenser for de fornærmede.

Mange ungdommer sliter etter å ha blitt hengt ut på exposed-kontoer på sosiale medier.

Kripos har de siste månedene mottatt informasjon om at det i økende grad opprettes kontoer på sosiale medier der det deles ulike typer bilder og filmer, såkalte «exposed-kontoer». Innholdet som deles er ofte innsendt av kontoens følgere.

– Vi ser at slike kontoer opprettes over hele landet. På disse kontoene deles det blant annet nakenbilder- og videoer av barn, voldsvideoer og trusler, sier Lise Matheson, seksjonsleder ved Nasjonalt cyberkrimsenter (NC3) hos Kripos.

Dømt i Haugesund

En 15 år gammel gutt er den første fra Haugalandet som dømmes etter å ha drevet en såkalt «exposed-konto» på Snapchat. Flere av jentene som ble filmet mens de hadde seksuell omgang var bare 13 år gamle, melder Haugesunds avis.

Dette er også den første dommen med utgangspunkt i en exposed-konto i Sør-Vest politidistrikt.

I juli i fjor kom det inn et tips til Sør-Vest politidistrikts nettpatrulje om kontoen. Snapchat selv meldte også fra om innholdet.

Politiet gikk til pågripelse av gutten i begynnelsen av oktober i fjor, skriver avisa.

Gutten fortalte ifølge avisa at han delte bilder og videoer som andre sendte til han. Han hadde ikke tenkt over at dette var ulovlig og ble sjokkert da politiet dukket opp.

Nå er han dømt til 35 dagers betinget fengsel. Han slipper å sone i fengsel om han ikke dømmes for noe annet de neste to årene. Forutsettingen er at han gjennomfører ungdomsoppfølging i regi av konfliktrådet.

Han ble også fradømt en mobiltelefon og to Snapchat-kontoer, skriver avisa.

Flere nyheter: