Menu
Havvind fra Aker Solutions

124,2 mill i støtte til havvind utenfor Karmøy

Aker Solutions skal sammen med Iberdrola, Olav Olsen og andre selskaper fra Norge, Spania og Danmark teste ut ny løsning for flytende plattformer for vindkraft utenfor Karmøy.

Av Egil M Solberg | 24.11.2021 10:11:33

Havvind: Flagship-prosjektet får 124,2 millioner i Enova-støtte, fremgår det av en Enova-melding onsdag.

Partnerne i Flagship-prosjektet har som mål å få bygget en pilotversjon som kan installeres og testes utenfor Karmøy, melder Finansavisen.

– Det er i dag en stor kostnadsforskjell for flytende i forhold til bunnfast havvind. Her vil utvikling, forenkling og standardisering bidra til lavere kostnader. Dette vedtaket er derfor i tråd med Enovas oppgave som er å støtte utvikling av teknologi for morgendagens grønne Norge, sier adm. direktør Nils Kristian Nakstad i Enova.

Prosjektet som har fått navnet Flagship (FLoAtinG offSHore wInd oPtimization) er delvis finansiert av EU (Horison 2020).

Støtten fra Enova til Aker Solutions skal gå til utvikling av selve flyteren og til å lage et konsept for masseproduksjon av betongkonstruksjonene i understellet, skriver avisa.

– Det finnes i dag ikke industrialiserte prosesser for masseproduksjon av flytende havvindinstallasjoner, forteller Nakstad. Han understreker at dette prosjektet kan gi industrielle muligheter for flere norske leverandører.

Piloten vil bli satt opp i et testområde utenfor Karmøy og vil få kabeltilknytning til land.

En turbin som leverer over 10 MW skal monteres på flyterkonseptet O-O-Star fra Olav Olsen, ifølge Finansavisen.

Flere nyheter: