reklame for Utvik Autoservice
Menu
Rasende demonstranter i Jerevan. Foto: Dimitri Lovetskij / AP / NTB

120 pågrepet etter demonstrasjoner mot våpenhvile i Armenia

Opptil 10.000 rasende demonstranter samlet seg på Frihetsplassen i Armenias hovedstad Jerevan i protest mot våpenhvilen med Aserbajdsjan. 120 ble pågrepet.

Av NTB | 11.11.2020 23:23:05

Krig og konflikter: Mange av demonstrantene krever statsminister Nikol Pasjinjans avgang, og kalte ham forræder. Politiet slo hardt ned på demonstrasjonen, og opptil 120 skal ifølge armenske statlige medier ha blitt pågrepet, deriblant flere folkevalgte fra opposisjonen.

Det blir også meldt at demonstranter har tatt seg inn i nasjonalforsamlingen og regjeringskontorene. Opposisjonen har gitt Pasjinjan frist til midnatt for å gå av frivillig, ellers vil de samle et spesielt parlamentsmøte for å avsette ham. De ønsker også å reversere tapet av territorium i en ny avtale.

I Aserbajdsjan blir avtalen feiret og beskrevet som en full kapitulasjon fra armensk hold.

I tillegg skal det etableres transportlinjer gjennom Armenia fra Aserbajdsjan til den hovedsakelig aserbajdsjanskbefolkede enklaven Nakhtsjivan, som er omringet av Armenia, Iran og Tyrkia.

Avtalen innebærer en slutt på kampene som har rast i Nagorno-Karabakh i flere uker, men den betyr også at Armenia og armenske separatister må godta at Aserbajdsjan tar kontroll over områder som er inntatt under offensiven, og at det utplasseres nesten 2.000 russiske soldater i de resterende områdene av enklaven.

Avtalen innebærer også at Armenia må gi tilbake områder utenfor Nagorno-Karabakh som armenske separatister har kontrollert i nær 30 år. Det gjelder blant annet Lachin-regionen, der hovedveien mellom Nagorno-Karabakh og Armenia går. Dermed blir det Aserbajdsjan som får kontroll over den viktige veien, som er svært viktig for armenere som bor i Nagorno-Karabakh.

(©NTB)

Flere nyheter: