Menu
Studentene sikres at en del av tilleggslånet blir gitt som stipend, i en tid da mange mister inntektene og forelesningene er flyttet fra sal til nett. Foto: Frank May / NTB scanpix

104 millioner kroner går ut til 4 000 studenter i dag

I går åpnet Lånekassen for at studenter som har nedgang i inntekt som følge av koronautbruddet, kan søke om tilleggslån. Vel 4 000 studenter søkte de får til sammen utbetalt 104 mill. kr. i dag.

Av Egil M Solberg | 13.05.2020 16:10:24

Koronakrise: Lånekassen sender denne uken ut e-post til over 200 000 studenter om at de som har hatt redusert inntekt på grunn av koronautbruddet, kan søke om tilleggslån.

Tilleggslånet er på 26 000 kroner, hvorav 8 000 kroner kan bli gjort om til stipend i etterkant. E-postene sendes ut puljevis, og ingen kan søke før de har fått e-posten. I går ble de første 60 000 e-postene sendt ut.

Pengene utbetales i løpet av et par dager

– Vi sendte ut e-post til 60 000 studenter i går, og i morges hadde 4 000 søkt og signert avtalen. Disse får utbetalingen i dag – til sammen 104 millioner kroner, sier Nina Schanke Funnemark, administrerende direktør i Lånekassen.

De som søker om tilleggslån, vil få pengene utbetalt i løpet av et par dager etter at de har signert avtalen om støtte.

De som søker, må kunne dokumentere nedgang i inntekt grunnet koronautbruddet. Godkjent dokumentasjon vil da være en skriftlig bekreftelse fra arbeidsgiver, for eksempel permitteringsvarsel, oppsigelse fra deltidsjobb eller reduksjon i vakter/timer.

Fristen for å søke er 15. juni.

Også enkelte elever kan få tilleggslån

Også elever som er 18 år eller eldre, og som allerede får lån for elever over 18 år, kan søke om tilleggslån. De vil kunne få 13 000 i tilleggslån, hvor 8 000 kroner av dette kan bli gjort om til stipend i etterkant. Elevene må imidlertid vente til juni med å søke, de vil også få e-post når de kan søke.

Lånekassen løste oppdraget med en helt ny løsning

For å kunne tilby tilleggslånet har Lånekassen utviklet en ny løsning:

– Lånekassen har bygget en helt ny løsning med utgangspunkt i eksisterende komponenter, og vi har klart dette på veldig kort tid, sier Funnemark.

Var raskt ute med tiltak til studentene

Tilleggslånet er ett av flere korona-tiltak for studenter og elever i regi av Lånekassen. Søknadsfristen for inneværende semester ble utvidet med én måned, fra 15. mars til 15. april, slik at studenter som ikke allerede mottok støtte fra Lånekassen, kunne søke om det.

Et tredje tiltak har vært at Lånekassen utbetalte all støtte for april, mai og juni i april, for å sikre penger på kort sikt.

– Koronautbruddet førte til at studenter og elever brått fikk en annerledes hverdag, med stor usikkerhet rundt egen økonomi. Det ble viktig å få på plass ekstraordinære tiltak kjapt.

– Jeg er glad for at vi har fått til dette, nå sist med mulighet til å søke om et tilleggslån for dem som har hatt nedgang i viktig inntekt som følge av utbruddet.

– Lånekassen samarbeider tett med Kunnskapsdepartementet for å finne løsninger for studenter og elever slik at de skal bli minst mulig skadelidende som følge av koronautbruddet, sier Funnemark.

Flere nyheter: