reklame for Sheiken Bowling
Menu
Saga Oseberg og Gaia under fulle seil i Vestfjorden. FOTO: Vestfold FK

10 vikingskip samles til nasjonens jubileum

Det er ventet 10 vikingskip i forbindelse med Rikssamlingsjubileet i juni.

Av Egil M Solberg | 12.05.2022 08:56:46

Rikssamlingsjubileet: Den 9.–19. juni feires Rikssamlingsjubileet Hafrsfjord – Nordvegen 2022 i Rogaland.

Da er det om lag 1150 år siden det sagnomsuste og legendariske slaget i Hafrsfjord, der Norge fikk sin første rikskonge, Harald Hårfagre.

Jubileet feires i området der fortellingen om Norðvegr begynner, i Hafrsfjord, på Utstein og i sundet mellom Karmøy og Haugesund – starten på seilingsleden som etter hvert ga navn til landet vårt.

Hovedgjestene er 10 flotte vikingskip og deres mannskap. De kommer fra Vartdal i nord, fra Tønsberg i øst og fra Roskilde i sør, slik de nok også gjorde for 1150 år siden.

De 10 skipene er:

Gaia fra Sandefjord, kopi av Gokstadskipet.
Saga Farmann fra Tønsberg, kopi av Klåstadskipet
Helge Ask fra Roskilde, kopi av Skuldelev 5
Tyra fra Sandnes, kopi av Skuldelev 6
Gyda fra Sandnes, kopi av Skuldelev 6
Haakon Haakonsson fra Bergen
Tyra fra Øystese
Freds- og kvinneskipet Embla fra Vartdal
Bygstadskipet fra Dalsfjorden
Tylft fra Halsnøy

Harald Hårfagre har fått æren for å ha samlet Norge til ett rike, men ved tidligere markeringer av slaget i Hafrsfjord har det vært lite fokus på de virkelige heltene i historien om landet vårt: sauene, sauebøndene, skogsarbeidere, skipsbyggere, tekstilarbeidere og sjøfolk.

Cirka 100 år før Harald Hårfagres tid satte vi seil på skipene her i distriktet, seil av ull. Det må ha vært et teknologisk kvantesprang, og plutselig kom vi oss ut i verden langt mer effektivt enn tidligere.

Dette satte i gang en gigantisk internasjonal kulturutveksling som i løpet av de neste hundreårene tilførte oss ressurser som gjorde en rikssamling mulig.

At vikingene hentet hjem gull og sølv er viden kjent, men de tok også med seg nye tanker, ny ideologi og ny kunnskap tilbake fra utenlandsferdene.

Harald Hårfagre hadde ikke kommet på at han skulle legge hele Norðvegr under seg, om han ikke stiftet bekjentskap med de engelske kongedømmene, eksempelvis.

Derfor feirer Rikssamlingsjubileet også de som gjorde vikingenes reiser mulig: de som klippet sauer, de som spant tråd og vevde seil, de som felte trær og fant ut hvordan skip måtte konstrueres for å kunne være seilførende og havkryssende. De 10 vikingskipene skal minne oss om disse bragdene!

Dette fremkommer av en pressemelding i dag.

Flere nyheter: