Menu
Et seks kilos brannslukkingsapparat tømmes på under 20 sekunder. Illustrasjonsfoto: iStock.

1 av 3 aner ikke om brannslukkeren deres fungerer

En rykende fersk undersøkelse avslører skremmende tall om nordmenns brannsikkerhet.

Av Egil M Solberg | 13.10.2022 08:29:31

Brannsikkerhet: – 30 prosent av oss risikerer å stå der uten hjelp mot flammene hvis det går galt fordi de ikke har sjekket at utstyret er intakt. Det er skremmende og uholdbart, sier brannekspert i Frende Forsikring, Øystein Øren.

Det er Norstat som har spurt mer enn 1000 nordmenn om brannsikkerheten deres, på vegne av Frende Forsikring.

– Jeg håper du sjekker brannslukkeren din i dag. Det tar under ett minutt. Legg en påminner på mobilen om å sjekke en gang i kvartalet, så kan du føle deg trygg på at hjelpen fungerer hvis du trenger den, sier branneksperten.

Lovverket krever at alle boliger har minst ett brannslukningsapparat.

– Hvis du har flere etasjer eller disponerer mange kvadratmeter på ett plan kan det være lurt med flere. Å ha et i nærheten av soverommene er uansett viktig, sier Øren.

Slik sjekker du slukkeutstyret

– Enten du har skum- eller pulverapparat, må trykket sjekkes. Sjekk at pilen står på grønt. Dette bør du sjekke flere ganger i året, gjerne hvert kvartal. Sjekk også at apparatet virker helt og at forseglingen er intakt, sier Øystein Øren.

Pulverapparater bør snus opp-ned hvert kvartal, eller oftere. Dette for å unngå klumper i pulveret.

Pulverapparater skal kontrolleres av fagpersoner hvert femte år og service hvert tiende år. Skumapparater skal kontrolleres og på service hos fagpersoner hvert femte år.

– Ikke gjør dette inne!

Branneksperten har et ekstra råd til deg som skal snu opp-ned på pulverapparatet.

– Ta opp-ned-sjekken utendørs. Pulverapparat kan ved en feil utløse seg og det gir store materielle skader, som er vanskelig å fjerne. Dette betyr selvsagt ingenting hvis du skal bruke utstyret for å komme deg ut i en nødsituasjon, men testingen bør du ta utendørs i tilfelle du er uheldig, sier Øren.

Oppryddingen etter pulverapparat er stor og kan bli kostbar.

Bør du ha pulver- eller skumapparat?

– Pulverapparat fungerer best hvis det brenner skikkelig, mens mot en liten komfyrbrann kan et skumapparat og brannteppe være det beste. Det er uansett viktig å ha utstyret klart, vite hvor det står og vite at det ikke er utgått på dato, sier branneksperten.

– Pulverapparatene er enklest å bruke, som er en stor fordel hvis du har dårlig tid. Ulempen med pulver er at det gir en del skader og det kreves mye arbeid for å fjerne skadene i etterkant, sier Øren.

Flere nyheter: