Menu

WindSea: Ny type flytende vindkraftverk

WindSea lanserer i dag fredag en ny type flytende vindkraftverk, som selskapet mener overvinne noen av de viktigste utfordringene med vindkraftproduksjon til havs. Nå planlegger WindSea å installere en prototyp allerede i 2011.

Av admin | 27.06.2008 10:30:33

  080626_windsea_web
30 slike flytende kraftverk vil kunne produsere 1200 GWh energi årlig – nok til å forsyne mer enn 60 000 husstander med strøm, skriver WindSea i en pressemelding.

– Vindkraftproduksjon til havs har potensial til å kunne bli et nytt oljeeventyr for Norge. Flere prosjekter er under utvikling, men ingen har til nå klart å presentere overbevisende løsninger på de mange og store utfordringer denne typen kraftproduksjon byr på, melder selskapet.

Trippelturbin
WindSea skiller seg fra de foregående prosjektene ved at den har tre tårn og tre turbiner, plassert med én i hvert hjørne av en triangelformet flytende plattform. Dette gjør vindkraftverket langt mer stabilt enn noen av sine konkurrenter ? og forenkler tilkomsten for vedlikehold og reparasjoner. I tillegg vil installasjon og flytting kunne utføres raskere og mer effektivt, mener selskapet.

WindSea vil ha en installert effekt på til sammen rundt 10 MW per plattform. Et vindkraftverk på for eksempel 30 plattformer som tilsvarer 90 turbiner, vil kunne produsere mer enn 1200 GWh energi per år, nok strøm til mer enn 60 000 husstander. Foreløpige beregninger viser at investeringskostnaden per installert MW er meget konkurransedyktig i forhold til konkurrerende konsepter, melder selskapet i en pressemelding.

Av Egil Kr. Solberg | 27.06.2008 kl.10:2