Menu
sos-rasisme
Arkivbilde: Kjell Bua

SOS Rasismes i retten igjen

SOS Rasisme i Haugesund må møte i retten i sommer fordi lokallaget nekter å vedta et forelegg på 50.000 kroner og et krav om 1,8 millioner kroner i erstatning.

Av Egil M Solberg | 06.02.2018 21:37:41

Lokallaget fikk i november i fjor et forelegg på 50.000 kroner for grove bedragerier mot Landsrådet mot barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) i årene 2007 til 2009.

Bakgrunnen var at lokallaget hadde oppgitt for høye medlemstall og dermed fått utbetalt for mye i pengestøtte. Det fulgte også et krav om skadeerstatning til LNU på 1,8 millioner kroner, skriver Dagbladet.

Ettersom forelegget ikke er vedtatt av Haugesund SOS Rasisme, er det duket for en ny rettsrunde for organisasjonen. Rettssaken skal opp i Haugaland tingrett i slutten av juni.

– Erstatningskravet mot lokallaget tilsvarer det beløpet som tillitsvalgte og ansatte i SOS Rasisme tidligere er dømt for å bedra, eller medvirket til å bedra, støttegiveren LNU for, sier politiadvokat Hallvard Gardshol Bjørndal til avisen.

Han påpeker at Haugesund SOS Rasisme lenge var det største lokallaget i organisasjonen og mottok dermed store deler av utbyttet fra bedrageriene mot LNU.

– To av styremedlemmene i lokallaget ble også dømt for å begå bedrageriene. Lokallaget Haugesund SOS Rasisme anses således som sentralt i bedrageriet mot LNU, sier Bjørndal.

I november 2016 ble de åtte tidligere ansatte og lederne i SOS Rasisme dømt for medlemsjuks og svindel med studiestøtte i perioden 2008 til 2011.

Den tidligere lederen Kjell Gunnar Larsen ble dømt til to års fengsel, hvorav et og et halvt år ble gjort betinget.

De sju andre tiltalte ble dømt til betingede fengselsstraffer fra mellom ett og et halvt år til 75 dager. Fire av dem anket, men alle ankene ble avvist i lagmannsretten.