Menu
Indre kai
FOTO: Kjell Bua

Slipper å demontere glassveggene

Plan- og miljøutvalget i Haugesund bestemte tirsdag kveld å gi Inventum mer tid på å demontere glassfasadene på utestedene ved Indre kai.

Av Egil M Solberg | 25.08.2015 22:53:31

I praksis har plan- og miljøutvalget gitt Inventums klage oppsettende virkning frem til Fylkesmannen har vurdert saken.

Utvalget avventer nå hva Fylkesmannen har å si om hva som er riktig i forhold til utformingen av glass og baldakiner på Indre kai.

Glassfasader kan bli permanente
I Haugesund kommune har de også besluttet å utarbeides en ny reguleringsplan for Indre kai.

Det kan bety at glassfasadene til slutt blir en permanent ordning og at røykerne må gå utfor når de skal ta seg en blås. På den måten kan striden på Indre kai ende med at røykeloven for første gang blir respektert, uten «kreative byggverk», i Haugesund.

Alternativet er å rive glassfasadene, og det vil restaurantene unngå – ettersom glassburene er blitt populære oppholdssteder og viktige for virksomhetenes inntjening.

Helt siden røykeloven ble innført i 2004, har restaurantbransjen vært kreativ for å omgå loven ved å lage «røyketerrasser».

Uterestaurantene i seg selv var fra starten en kreativ ordning for å omgås røykeloven. Så er disse gradvis blitt mer og mer innebygget i glass, og det er dette kommunelegen reagerte på, noe som også var startet på konflikten tidligere i år.

Mange politikere har reagert på at restaurantbransjen på denne måten har tatt seg til rette og i praksis gitt blaffen i reguleringer og røykelov, ved gradvis «å flytte grenser».