Menu

Sendte slange i posten

Firmaet Dactive Reptiles i Haugesund sendte reptiler med pakkepost til kunder. Da Mattilsynet førte tilsyn med butikken, ble en rekke kritikkverdige forholdt avdekket.

Av Tomas Johannessen | 26.02.2018 06:52:45

Forsendelsen av slanger har i vintermånedene, med mange kuldegrader, blitt sendt med Bring ekspress, skriver Mattilsynet i sin rapport.

– Virksomheten sendte blant annet en kongeboa i en eske til Harstad. Dyret var kaldt og i dårlig forfatning da pakken ble mottatt. Vi reagerer sterkt på måten dyr har blitt transportert på ved sending til kjøper, heter det i rapporten fra Mattilsynet.

Det er kurator og reptilansvarlig, Kjetil Utvik, hos Haugaland Zoo som driver import og salg av reptiler gjennom firmaet Dactive Reptiles, sammen med medier Tom Østensvik. Sistnevnte ble oppgitt å være ansvarlig for transporten under tilsynet. Han hevder at alle de kritikkverdige forholdene nå er rettet på.

– All sending av dyr er stoppet og alt som er bemerket i vedtaket er utført og svar er returnert til Mattilsynet i forrige uke. Nå venter vi på en tilbakemelding eller et besøk fra dem for å se om de er fornøyde, opplyser Østensvik.

Haugaland Zoo har det siste året hatt store problemer etter tilsyn fra Mattilsynet og kan risikere å bli lagt med. Nå har tilsynet også startet sak mot postordrevirksomheten på reptinett.no

Dårlige rutiner på foring, livstruende temperaturer og forsendelse av slanger som pakkepost, er blant forholdene Mattilsynet har avdekket ifølge tilsynsrapporten. Det er også reagert på hvordan syke dyr er behandlet, de hygieniske forholdene, tilsyn av dyrene, samt deres levemiljø.

– Det ble under tilsynet funnet skilpadder som ble holdt i en innhegning med en temperatur på 14,5 grader. Disse skal ikke oppbevares i temperaturer under 25 grader, står det i rapporten.

Det er i rapporten også beskrevet hvordan syke, skadde, drektige og nyfødte dyr, og dyr med unormal adferd, er oppbevart sammen med andre friske dyr.