Menu
Politiet knuste vinduet i døren for å ta seg inn og pågripe den afghanske familien. FOTO: Privat

Satt de i kirkeasyl?

Det er uenighet om hvorvidt bygningen den afghanske familien oppholdt seg i på Fitjar, kan karakteriseres som et bygg som faller inn under begrepet kirkeasyl.

Av Egil M Solberg | 28.02.2018 21:35:44

Fredag 23. februar tok politiet seg inn i en bygning tilhørende menigheten Nytt Liv Sunnhordaland i Fitjar. Der hentet de ut en afghansk familie som hadde søkt tilflukt hos menigheten.

«For første gang i norsk historie har politiet gått inn og fysisk henta ut en familie som satt i kirkeasyl.» Dette skrev antirasistisk senter etter politiaksjonen.

Kommentator Martine Aurdal i Dagbladet tok også til Twitter. Der skrev hun: «I dag brøt norsk politi en flere hundre år lang tradisjon, knuste ruter og hentet en familie med to små barn ut fra kirkeasyl.»

Dersom man ikke karakteriserer det som kirkeasyl, vil det være feil å påstå at politiet hentet ut en familie som satt i kirkeasyl, skriver faktisk.no.

Dersom man karakteriserer det som kirkeasyl, er påstanden også feil. Politiet har ved flere anledninger gått inn i religiøst tilknyttede rom for å hente ut personer omtalt som kirkeasylanter, blir det opplyst.

Faktisk.no AS er en ideell organisasjon og uavhengig redaksjon for faktasjekk av samfunnsdebatten og det offentlige ordskiftet i Norge.

I regjeringsplattformen fra 2013 skrev Solberg-regjeringen at «det vil være regjeringens syn at kirkerommet ikke skal brukes til kirkeasyl.»