Menu
Sveinung Stensland (H)

– Sammenslåing er normalisering

For oss vil fjerning av fylkesgrensen være en normalisering av det vi opplever som vårt nærområde, sier stortingsrepresentant Sveinung Stensland (H).

Av Egil M Solberg | 20.03.2015 00:34:02

De siste dagene har flere fremtredende politikere tatt til ordet for å slå sammen Rogaland og Hordaland fylker.

Kommunereformen åpner også for endringer i fylkesgrensene.

– Med to fylkesmenn- og to fylkesadministrasjoner å forholde seg til, er det mange saker som blir unødvendig kompliserte og tidkrevende, sier Stensland.

Med en sammenslåing i sørvest vil vi sammen også stå sterkere overfor vekstkraften på Østlandet.

– Bare sørvestlandet har næringsliv, skole og forskning og andre resurser til å matche Østlandet. Det er viktig å bygge opp om denne klynga, sier Stensland fra sitt kontor på Stortinget.

Men det er ikke problemfritt å slå sammen fylkene.

– Ikke glem at vi har sterke krefter i Stavanger- og Bergensregionen. Dette er forsøkt før og da var det fylkestinget i Rogaland som kjempet imot. Sykehusfeltet forsuret dengang prosessen, minnes den tidligere fylkespolitikeren.

Så dersom bergenserne ikke vil styres fra Stavanger og visa vers. Hvor skal fylkestinget i det nye Vestlandsfylket sitte?

– Fylkestinget kan sitte i Haugesund, midt mellom de to store byene. Det er slik dette er løst i Australia hvor hovedstaden ble lagt mellom to store byer, sier Stensland og smiler. Men legger til.

– Hvor tinget plasseres er ikke så interessant. Det som er interessant er hvilke tjenester vi får til for folk som bor her, sier han.

Selv om det ikke blir sammenslåing av fylkene, kan det likevel komme justeringer av fylkesgrensa.

– Når du ser på kartet, er det ganske spesielt at Sveio og Etne er i Hordaland når resten av halvøya er i Rogaland. Så dersom en ikke blir enighet om en fylkessammenslåing, tror jeg det fort kan komme justeringer, avslutter Stensland i intervjuet på Radio Haugaland.