Menu
SKADELIG PÅFYLL: Selv om bensinen kanskje blir mer miljøvennlig, blir den tøffere for motoren. (FOTO: Newswire)

Rust og høyere drivstofforbruk

Nå kommer det nye biodrivstoffet E10 også i Norge. Da vil bilen din bruke mer drivstoff. Det vil også kunne bli skader på motoren med rust og korrosjon.

Av Egil M Solberg | 30.05.2017 07:40:12

(NEWSWIRE): I løpet av neste år må bileiere i Norge fylle bensin som inneholder ti prosent bioetanol, såkalt E10-bensin. Det er et EU-krav som allerede er innført i flere land i Europa.

– Problemet er at den nye bensinen trekker til seg fuktighet. Etanolen i bensinen fungerer som en svamp og fører til at det kommer vann i drivstoffet, sier Stephen Slommerud i Relekta, som leverer reparasjons- og vedlikeholdsprodukter til verksteder og industribedrifter.

Over tid vil det fuktige miljøet i bilmotoren skape problemer ved at det oppstår korrosjon og rust. Også motorer i båter og motorsykler, og mindre motorer som brukes i gressklippere, motorsager og aggregater, kan få skader som følge av den nye bensinen.

– Eldre motorer, og små motorer, sliter mest når mengden bioetanol i bensinen økes, men alle motorer vil ha behov for tettere oppfølging og service når de bruker E10-bensin, sier Slommerud.

Det er nå utviklet tilsetningsprodukter som kan brukes for å redusere skadene ved bruk av det nye drivstoffet.

Bruker mer bensin

– Med ti prosent bioetanol i bensinen vil selve forbrenningsprosessen i motoren bli dårligere. Man får mindre kraft og må tråkke hardere på gasspedalen. Dermed økes bensinforbruket, sier Stephen Slommerud i Relekta.