Menu

Røkke – Regjeringen: 4-0

RETT PÅ SAK: Striden mellom Regjeringen og Aker er nå lagt død. Kjell Inge Røkke vant 4-0. Opposisjonen i Stortinget fikk rett i grunnlaget for mistilliten til den forrige næringsministeren.

Av admin | 27.01.2010 09:30:26

   
    Kommentar av
    Ragnar Larsen.

 

 Mandag ble striden mellom Regjeringen og Kjell Inge Røkkes Aker-konsern stedt til hvile. Aksjonæravtalen mellom staten og Aker Holding har fått et tillegg som presiserer gjeldende avtale og skal hindre fremtidige konflikter av fjorårets pinlige type.
 For vår del har vi aldri skjønt hvorfor Stoltenberg-regjeringen lot staten gå inn som betydelig aksjonær i Aker-systemets holdingselskap. Det var smart gjort av hovedaksjonær Kjell Inge Røkke å få staten på lag og en frisk egenkapitaltilførsel til Aker gjennom en rettet emisjon. Vi er svært skeptisk til den rolleblandingen som oppstår når staten både er stor eier i næringslivet og samtidig den som bestemmer mye av rammebetingelsene. Det kan også oppstå fare for forskjellsbehandling eller i det minste mistanke påstander om det. Begge deler er skadelig, også for Aker.

Dette var Røkkes første seier. Den andre kom da daværende næringsminister Sylvia Brustad i fjor vår gikk høyt ut på banen og klandret Røkke for å beriket seg selv gjennom interne transaksjoner i Aker-systemet ved å ha solgt eiendeler til overpris og lettet eierselskapet for ansvar. Fru Brustad forledet endog statsminister Jens Stoltenberg til å delta i hylekoret mot Røkke. Næringsministeren hevdet hun var ?frustrert og forbanna?.

Så ble saken ettergått i full bredde og det viste seg at Kjell Inge Røkke intet var å bebreide. Alle transaksjoner var ikke bare legale, men også behandlet og besluttet i de rette og relevante organer i Aker-systemet. 2-0 til Røkke.
 Sylvia Brustad, som i årevis har motbevist tesen om at ?Den Gud gir et embete, gir Han også forstand?, er ikke lenger næringsminister. Og bra er det. Nå er det hedmarkingene som skal slite med kjerringa, som nå ligger an til å bli fylkesmannsvikar for Sigbjørn Johnsen.
 Det ble 3-0 til Røkke for et par uker siden da den nye næringsminister Trond Røkke på besøk i Kina ga Kjell Inge Røkke en offentlig unnskyldning på Regjeringens vegne for det aggressive og nevrotiske felttoget som Sylvia Brustad innledet mot ham. Etterpå røkte Røkke og Giske fredspipe på et luksushotell i Shanghai ? i beste sosialdemokratiske og kameratslige ånd.
 4-0 ble det da stridsøksen ble endelig begravet for to dager siden ved tilleggsavtalen til aksjonærkontrakten.

Regjeringen sitter igjen med skammen. Opposisjonspartiene i Stortinget hadde rett da de i juni i fjor for første gang på snart 47 år samlet seg til et felles mistillitsforslag mot et regjeringsmedlem. Vi formoder at opposisjonen nå smiler i skjegget ved at næringsminister Trond Giske har gitt dem rett.
 Avblåsningen av striden er trolig mer enn noe annet Trond Giskes verk. Han har innsett at staten ikke kan ligge i strid med ledelsen i et konsern hvor staten er en betydelig aksjonær.

Giske er trolig Regjeringens mest komplette og resultatorienterte fagstatsråd. Han satte spor etter seg som kirke- og undervisningsminister og sikret som kulturminister politisk opprykk for kulturlivet. Nå går han pragmatisk til verks i næringspolitikken. Trond Giske har vokst fra sine sosialistiske tilbøyeligheter, som han har parkert der de hører hjemme: På historiens skraphaug.

Det lover godt for Aker at Regjeringen har kapitulert og lagt seg flat. Aker er en industriell gigant, som ikke minst betyr mye for arbeid og verdiskaping her vest.

Kjell Inge Røkke har vunnet 4-0. I fotball er det uklassing. Det er det i politikken også.

Av KOMMENTATOR: Ragnar Larsen | 27.01.2010 kl.09:3