Menu
MDG Bjørn Erik Davidsen 1. kandidat
Bjørn Erik Davidsen er 1. kandidat i Miljøpartiet de grønne i Haugesund og kan få stor innflydelse i den lokale politikken de neste årene. FOTO: Privat

Miljøpartiet vant valget

Miljøpartiet de grønne har kommet i en posisjon hvor de ifølge foreløpige tall kan avgjøre hvem som blir ordfører både i Haugesund og i Tysvær. Det samme kan skje i Sveio og på Stord.

Av Egil M Solberg | 14.09.2015 22:38:17

I Haugesund har Arbeiderpartiet gjort et brakvalg og den borgerlige blokken har ikke lenger flertall. Det har imidlertid heller ikke det rødgrønne alternativet. Det betyr at Miljøpartiet de grønne kan spille en nøkkelrolle i forhold til hvem som blir ordfører i Haugesund. Høyre må notere seg et katastrofevalg i byen.

Arbeiderpartiet gjør det også godt i Tysvær, uten at rødgrønn side får flertall. Også her kan Miljøpartiet de grønne avgjøre valget.

I Sveio går Arbeiderpartiet mest frem, men den borgerlige blokken er fortsatt størst. Nok en gang kan Miljøpartiet de grønne bli jokeren som avgjør. Den samme situasjonen finner vi på Stord.

På naboøya Bømlo er det imidlertid et klart borgerlig flertall, selv om Arbeiderpartiet også er størst i denne kommunen.

I Karmøy taper Høyre mange velgere og Fremskritspartiet er det nest største partiet. Arbeiderpartiet er størst. Kristelig folkeparti går også litt tilbake, men det er fortsatt et borgerlig flertall om partiene velger å samarbeide.

I Vindafjord og Bokn er det Senterpartiet som øker mest, mens Arbeiderpartiet går tilbake. Det er er klart rødgrøndt flertall i disse kommunene.

Fortsatt borgerlig i fylket
Det er fortsatt et klart borgerlig flertall i fylket til tross for at Høyre også på fylkesnivå taper mange velgere. Miljøpartiet de grønne gjør det godt også her og ligger an til å få to mandater.

Kristelig folkeparti kan bryte det borgerlige samarbeidet
De siste politiske ryktene mandag kveld sier at Krf allerede er i forhandlinger med Arbeiderpartiet og sentrumspartiene, både på fylkesnivå og i flere kommuner i Rogaland. Dette bekrefter flere sentralt plasserte kilder til Radio Haugaland mandag kveld.

Dette kan i ytterste konsekvens bety at Krf får ordføreren både i Karmøy og i fylket.