Menu

Kulden stopper gasseksporten

Kulden har gjort at både gassprosessanlegget på Kårstø i Rogaland og Ormen Lange-feltet i Norskehavet får problemer med å levere. Kårstø, som behandler og transporterer gass fra norsk sokkel, greier bare å levere halvparten av det anlegger pleier.

Av admin | 11.01.2010 14:31:03

– Dette er en alvorlig situasjon som vi helst ville vært foruten, især siden Europa etterspør mye gass akkurat nå, sier informasjonssjef Kjell Varlo Larsen i Gassco til NRK Rogaland.

Frosne rør ved anlegget førte til en driftsstans tidlig lørdag morgen, og anlegget greier nå bare håndtere halvparten av den vanlige mengden gass.

Også Ormen Lange-feltet, det nest største i Norskehavet, ligger nede for telling. Helt nede. I helgen stoppet gassproduksjonen, og langvarig kulde er årsaken.

Begge saker får store konsekvenser for gassleveringen til utlandet. Norsk gass står for 19 prosent av EUs totale gassforbduk. Kårstø og Ormen Lange er to av de tre norske anleggene som leverer gass til Europa.

Gassco har bedt kunder forsøke å skaffe seg gass annetstedsfra.

– Vi har bedt dem som har tilgang på gasslagre, om å hente der. Vi oppfordrer også mange til å be om gass fra andre leverandører, sier Varlo Larsen.

Publisert av Helge Bro Matland | 11.01.2010 kl.14:3