Menu
nynorsk

Krangler om målform

Valg av målform i vestlandsregionen engasjerer sterkt. Sogn og Fjordane vil at det nye fylket skal ha nynorsk som administrasjonsspråk, mens Rogaland har sterkt flertall av bokmål kommuner.

Av Eirin Marthinussen | 22.09.2016 13:59:22

Sveinung Stensland fra Haugesund sitter på Stortinget for Høyre og er uenig med de som har reagert på at intensjonsavtalen om sammenslåing av de tre fylkene ikke gjør det klart at det nye fylket skal ha nynorsk som administrasjonsspråk. Stensland peker på at nynorsk er veldig unaturlig for størstedelen av Rogaland, og at Sogn og Fjordane alt har fått mye i forhandlingene, skriver Porten.no.

– I avtalen legger de vei, kultur og fylkesmann til Sogn og Fjordane. For de fleste rogalendinger er det kortere å reise til Paris enn til Leikanger. Mange rogalendinger kjenner at Sogn og Fjordane har allerede fått nok, og så krever de språket i tillegg, sier han og legger til at Rogaland har fire ganger så mange innbyggere.

Han er redd debatten om språkformen kan vekke motstand mot nynorsk, og dermed virke mot sin hensikt. Derfor vil han heller at regionen skal være språknøytral.

– Nynorsktilhengerne må prøve å se hvordan bokmålsbrukerne tenker. I Rogaland er nok 300.000 av de 470.000 innbyggere fra bokmålskommuner som Stavanger, Haugesund og Karmøy.