Menu

Kopervik kirke totalskadd i brann

Kopervik kirke ble totalskadet i en brann fredag ettermiddag. Brannårsaken skal være en feil på det elektriske anlegget. Brannmanskaper, prest og vitner deltok alle i en redningsaksjon for å hente ut verdier før kirken brant ned.

Av admin | 28.05.2010 13:07:05

HØR LYDFIL: KOPERVIK KIRKE TOTALSKADD I BRANN
– Dette var dramatisk, beskriver Bjørn Berg som hadde store problemer med å snakke med Radio Haugaland etter å ha inhalert mye røyk i bergningsarbeidet.

– Vi bar ut det som kunne berges av verdier og uerstattelige gjenstander i kirka mens den brant ned, sier Bjørn Berg fra Karmøy som ved en tilfeldighet kjørte forbi og ble delaktig i redningsaksjonen.

Brannvesenet har hatt store problemer med å få slukket brannen. Brannen blusser stadig opp igjen.

– Det er hårreisende når du står ved siden av et så svært bygg som står i full fyr. Han ene brannmannen fikk en skiferpanne i hodet og det kunne like greit vært oss. Men det er nesten som du kobler ut bare for å gjøre en god innsats med å kunne få redde det som reddes kan, sier Berg til Radio Haugaland.

Mange var glad i Kopervik Kirke. Berg beskriver stemningen som svært dyster.

– Samtidig som røyken har lagt seg over Kopervik så er det lagt seg et sorgteppe over at et flott stort monument, mange miner er dessverre vekke, sier karmøybuen.

Brannen skal ha startet i området ved alteret og talerstolen. Deretter skal brannen ha spred seg oppover veggene før brannmannskapene kom til stedet.

– Da var det ingen mulighet for å berge bygget, opplyser Berge videre.

– Brannvesenet prøver å slukke for harde livet, sa vitne på stedet Rebecka Kulleseid klokken 13.40.

– Brannvesenet klarte å redde noen konfirmasjonskapper, noen flagg og noen stoler, sier Kulleseid til Radio Haugaland. De skal også ha klart å fått ut døpefonten..

Ved 15-tiden hadde brannvesenet trukket seg bort fra bygget som står i fare for å rase sammen. Bygget ble oppført i 1861.


FOTO: TINA TANGEN

– Med sorg har jeg mottatt melding om at Kopervik kirke har brent. Et kirkebygg har stor betydning for mange i menighet og lokalsamfunn.

– Jeg deler sorgen og smerten over tapet av et kjært gudshus som i generasjoner har vært ramme for menighetens liv og viktige merkedager i både glede og sorg, skriver biskop Erling Pettersen i en pressemelding.

Av Lisa Lien | 28.05.2010 kl.13:07; Oppdatert 28.05.2010 kl.13:49