Menu
Petter Steen
Ordfører Petter Steen i Haugesund har tro på at kommunene på Haugalandet skal bli enige før juni 2016. FOTO: E. Solberg

Hvem vil slå seg sammen?

Onsdag skal politikerne i Haugesund ta opp saken om kommunesammenslåing. I tiden frem mot juni 2016 skal alle kommuner her i landet være klar med sine forslag.

Av Egil M Solberg | 08.03.2015 15:14:42

– Det er 50 år siden omstrukturering av kommunestrukturen, da ble det en halvering av antallet kommuner. I dag har vi mange nye utfordringer og da er det nødvendig å ta en ny gjennomgang, sier ordførere i Haugesund Petter Steen.

Større kommuner kan få flere oppgaver og selvbestemmelse.

– Det er for eksempel uheldig at kollektivtransport og den videregående skole skal styres fra et kontor i Stavanger, sier Steen.

Frykten for «avstand til makta» er uberettiget mener ordføreren.

– De fleste tjenester løser du på nettet. Vi er alle nærmere kommunen enn noen gang. Disse tjenestene reduseres ikke med færre rådhus. Sterke byregioner tjener alle, understreker Steen.

Stortinget har gitt kommunene et pålegg om å snakke med sine nabokommuner. Så langt kan det virke som om mange er imot en sammenslåing.

– De under 50 år har et mer avslappet forhold til dette. Det er bare de som er imot vi hører. Jeg tror motstanden mot kommunesammenslåing er mye mindre enn det vi får inntrykk av, avslutter Steen.