Menu

Hiv-sex er ufarlig?

- Går du på medisiner, kan du ikke smitte andre med HIV. Det opplyser HivNorge. De reagerer på at politiet nå advarer om mannen med HIV som solgte sex i Haugesund.

Av Egil M Solberg | 12.12.2017 19:07:33

Politiet opplyser at den HIV-smittede mannen kan ha smittet flere av sine kjøpere.

– Det er alvorlig og minner om skremselspropagandaen vi så på 80-tallet, før vi hadde kunnskap om hiv og smitteveier, og før medisinene kom som blant annet gjør at andre ikke kan bli smittet med hiv, skriver generalsekretær i HivNorge, Anne-Karin Kolstad, i en pressemelding.

Den HIV-positive mannen var utkledd som kvinne og ifølge politiet leid et sted i byen. Han har vært i Haugesund flere ganger i år og også tidligere år.

I avhør fortalte mannen at han var hivpositiv. Medisiner politiet fant, og andre opplysninger, gjør at de fester lit til denne forklaringen. Politiet har varslet smittevernoverlegen i Haugesund og bruker nå altså mediene til å advare de som har hatt sex med vedkommende.

– Det er lov å selge sex i Norge og vedkommende er høyst sannsynlig på behandling siden politiet har gjort beslag i hans medisiner. Ved vellykket hivmedisinering er man smittefri. Alle er ansvarlig for å ivareta egen seksuell helse, og kundene kan ha benyttet kondom eller PrEP. Både straffelovens bestemmelse om smitteoverføring, §237, infeksjonsmedisinere, Folkehelseinstituttet og WHO sier at dette nettopp er smitteforebyggende tiltak, skriver Kolstad i meldingen.

Organisasjonen har nå sendt en henvendelse til Politiet i Haugesund og påpekt deres manglende kunnskap om HIV.

Den HIV-smittede mannen er av utenlandsk opprinnelse og ble bortvist etter utlendingslovens §17 på bakgrunn av at han ikke kunne sannsynliggjøre det oppgitte formålet med det å være i Norge.