Menu

Hittil er 107 syke av flått

Det er høysesong for blodsugere i norsk natur. Så langt i år er 107 mennesker blitt syke etter flåttbitt, seksten flere enn på samme tid i fjor. I Rogaland er det imidlertid få som er blitt syke. Verst er det i Vest-Agder.

Av admin | 28.06.2008 12:59:46

Det viser ferske tall fra Folkehelseinstituttet. 

? Tallet syke vil trolig stige utover sommeren. Det er tidlig i sesongen ennå, og inkubasjonstiden er opptil en måned etter et bitt, sier farmasøyt Kristin Rosmo i Vitusapotek.

I hele fjor ble 328 nordmenn syke av flåttbitt, i 2006 ble det registrert 311 sykdomstilfeller.

Mer flått
? Det har vært en jevn økning av sykdomstilfeller knyttet til flått de siste fem årene, sier forsker Arnulf Soleng ved Folkehelseinstituttet til Newswire.

Han tror økningen skyldes en kombinasjon av at det er blitt mer flått i naturen og at folk er blitt mer oppmerksomme på flåttbitt.

Flått kan overføre bakterien Borrelia, som i verste fall kan gi lammelser, hjernehinnebetennelse og leddbetennelse. Men det er slett ikke all flått som bærer med seg den fryktede bakterien.

? I enkelte områder bærer all flått Borrelia-bakterien, i andre områder er det bare noen få smittebærere. Det er umulig å vite hvor flåtten er smittefarlig og hvor den er ufarlig, sier Arnulf Soleng til Newswire.

Av Egil Kr. Solberg | 28.06.2008 kl.12:5