Radio Haugaland http://radioh.no Det du trenge å vite Wed, 21 Mar 2018 22:16:10 +0000 nb-NO hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.4 http://radioh.no/wp-content/uploads/2017/01/cropped-favicon-32x32.png Radio Haugaland http://radioh.no 32 32 THORSEN: – JEG KAN IKKE HUSKE Å HA SETT MAKE http://radioh.no/thorsen-jeg-kan-ikke-huske-a-ha-sett-make/ http://radioh.no/thorsen-jeg-kan-ikke-huske-a-ha-sett-make/#respond Wed, 21 Mar 2018 22:16:10 +0000 http://radioh.no/?p=142070 – Jeg kan ikke huske å ha sett maken, sier fylkeslederen Bente Thorsen (Frp) om det store antallet nye medlemmer partiet har fått de siste dagene.

The post Thorsen: – Jeg kan ikke huske å ha sett make appeared first on Radio Haugaland.

]]>
Tall NRK har fått av Frp, viser at rundt 1500 personer har meldt seg inn i partiet i den drøye uka Listhaug-debatten har rast.

Medlemsansvarlig Kristoffer Nagell-Dahl i Rogaland Frp opplyser til Aftenbladet at de er 176 medlemmer i pluss siden onsdag i forrige uke, opp fra 1793 medlemmer til 1969.

– Formidabelt

– Jeg har vært med i politikken siden 1987, og jeg kan aldri huske å ha sett maken. Det er kjempeflott å få denne støtten, og jeg tror dette spesielt varmer for Sylvi Listhaug, sier hun til Aftenbladet.

The post Thorsen: – Jeg kan ikke huske å ha sett make appeared first on Radio Haugaland.

]]>
http://radioh.no/thorsen-jeg-kan-ikke-huske-a-ha-sett-make/feed/ 0
UTFORKJØRING PÅ ROMMETVEIT http://radioh.no/utforkjoring-pa-rommetveit/ http://radioh.no/utforkjoring-pa-rommetveit/#respond Wed, 21 Mar 2018 21:35:03 +0000 http://radioh.no/?p=142064 En bilfører havnet utenfor veien ved Rommetveit på Stord onsdag kveld. Det var vanskelige kjøreforhold på stedet.

The post Utforkjøring på Rommetveit appeared first on Radio Haugaland.

]]>
Det var ved 21.35-tiden onsdag kveld at en bil havnet utenfor veien.

– En politipatrulje rykket ut til stedet, men det var ingen personskade, sier operasjonsleder ved Sør-Vest politidistrikt.

Det var vanskelige kjøreforhold på stedet.

– Det er ikke mistanke om rus, sier operasjonslederen.

Bilberging måtte til for å hente bort kjøretøyet.

The post Utforkjøring på Rommetveit appeared first on Radio Haugaland.

]]>
http://radioh.no/utforkjoring-pa-rommetveit/feed/ 0
STORE FORSINKELSER PÅ FLYPLASSEN http://radioh.no/store-forsinkelser-pa-flyplassen/ http://radioh.no/store-forsinkelser-pa-flyplassen/#respond Wed, 21 Mar 2018 19:07:56 +0000 http://radioh.no/?p=142027 Det er snøkaos og store forsinkelser i flytrafikken på Haugesund lufthavn, Karmøy i kveld. Det er flere timers forsinkelse for flyvinger med både SAS og Norwegian.

The post Store forsinkelser på flyplassen appeared first on Radio Haugaland.

]]>
Brøytemannskaper ble i ettermiddag innkalt og sendt ut på rullebanen. Det kom imidlertid så mye snø at flyene ikke kunne lande.

Dermed ble det store forsinkelser i flytrafikken.

Wizzair skulle ta av klokken 17.45, men kom seg ikke på vingene før ved 20.15-tiden. Det samme gjaldt for Norwegian sitt fly som hadde avgang klokken 17.55.

SAS sin flyvning klokken 18.15 ble imidlertid kansellert, viser statusen hos Avinor.

The post Store forsinkelser på flyplassen appeared first on Radio Haugaland.

]]>
http://radioh.no/store-forsinkelser-pa-flyplassen/feed/ 0
ZUCKERBERG INNRØMMER FEILGREP http://radioh.no/zuckerberg-innrommer-feilgrep/ http://radioh.no/zuckerberg-innrommer-feilgrep/#respond Wed, 21 Mar 2018 18:37:30 +0000 http://radioh.no/?p=142056 Facebook-direktør Mark Zuckerberg innrømmer at selskapet har begått feilgrep i forbindelse med Cambridge Analytica-skandalen.

The post Zuckerberg innrømmer feilgrep appeared first on Radio Haugaland.

]]>
Vitenskap og teknologi: Zuckerberg sier i en Facebook-post på sin egen profil at selskapet vil gjøre flere ting for å beskytte brukernes personinformasjon i kjølvannet av skandalen.

– Vi har et ansvar for å beskytte informasjonen deres. Hvis vi ikke kan gjøre det, så fortjener vi ikke å tjene dere, skriver toppsjefen.

Under hardt press

Zuckerberg har vært under hardt press for å forklare seg etter at det sist helg ble avslørt at kommunikasjonsbyrået Cambridge Analytica (CA) skal ha utnyttet personopplysninger fra millioner av Facebook-brukere.

Facebook har til nå skyldt på britiske CA, som blant annet brukte informasjonen til å lage analyser som ble solgt til daværende presidentkandidat Donald Trumps valgkampstab.

Zuckerberg er blitt avkrevd svar fra blant annet EU-parlamentet og Parlamentet i Storbritannia.

The post Zuckerberg innrømmer feilgrep appeared first on Radio Haugaland.

]]>
http://radioh.no/zuckerberg-innrommer-feilgrep/feed/ 0
LASTEBIL SPERRER VEIEN http://radioh.no/lastebil-sperrer-veien/ http://radioh.no/lastebil-sperrer-veien/#respond Wed, 21 Mar 2018 18:30:38 +0000 http://radioh.no/?p=142017 En lastebil står fast ved flyplassen på Karmøy og sperrer trafikken til og fra flyplassen.

The post Lastebil sperrer veien appeared first on Radio Haugaland.

]]>
Lastebilen sperrer hele veien.

– Det er svært glatt i området og lastebilen har sklidd ut slik at den sperrer all trafikk i begge kjøreretninger, opplyser operasjonsleder ved Sør-Vest politidistrikt.

The post Lastebil sperrer veien appeared first on Radio Haugaland.

]]>
http://radioh.no/lastebil-sperrer-veien/feed/ 0
SARKOZY LØSLATT ETTER AVHØR OM GADDAFI-PENGER http://radioh.no/sarkozy-loslatt-etter-avhor-om-gaddafi-penger/ http://radioh.no/sarkozy-loslatt-etter-avhor-om-gaddafi-penger/#respond Wed, 21 Mar 2018 17:16:18 +0000 http://radioh.no/?p=142054 Frankrikes ekspresident Nicolas Sarkozy er løslatt etter halvannet døgn i avhør om anklager om at Gaddafi-regimet bidro med 50 millioner euro i valgkampbidrag.

The post Sarkozy løslatt etter avhør om Gaddafi-penger appeared first on Radio Haugaland.

]]>
Politikk: – Sarkozy er ikke lenger i politiets forvaring, sier en kilde til AFP onsdag kveld. Flere kilder bekrefter overfor nyhetsbyrået at avhørene av ekspresidenten foreløpig er avsluttet.
Kildene sier ikke hvorvidt 63-åringen fortsatt er siktet i saken. Sarkozy er anklaget for å ha tatt imot millioner av euro fra regimet til Libyas daværende diktator Muammar Gaddafi. Pengene skal ha vært levert i kofferter og påstanden er at de utgjorde ulovlige valgkampbidrag foran presidentvalget i 2007, som Sarkozy vant.

Avhørt i 15 timer

Tirsdag ble franskmannen avhørt i 15 timer før han fikk gå for natten. Onsdag morgen fortsatte avhørene. Ekspresidentens advokater har avvist å kommentere saken.

Mistanken mot Sarkozy oppsto i 2012 da medieselskapet Mediapart publiserte et hemmelig dokument fra den libyske sikkerhetstjenesten. I dokumentet, som ble skrevet i 2006, omtales en «overensstemmelse» om å gi 50 millioner euro til Sarkozys valgkamp.

Fransk politi har etterforsket saken siden 2013. Sarkozy har hele tiden benekter anklagene.

(©NTB)

The post Sarkozy løslatt etter avhør om Gaddafi-penger appeared first on Radio Haugaland.

]]>
http://radioh.no/sarkozy-loslatt-etter-avhor-om-gaddafi-penger/feed/ 0
UTFORKJØRING PÅ STORD http://radioh.no/utforkjoring-pa-stord-7/ http://radioh.no/utforkjoring-pa-stord-7/#respond Wed, 21 Mar 2018 16:30:09 +0000 http://radioh.no/?p=141933 Det er glatt på veiene etter at det kom sludd og snø i ettermiddag. Det er meldt om flere trafikkuhell både i Haugesund, på Karmøy og på Stord.

The post Utforkjøring på Stord appeared first on Radio Haugaland.

]]>
En bil skal ved 16.15-tiden ha kjørt av veien ved Litlabø på Stord.

– Vi fikk inn melding om at en bil hadde kjørt ut av veien. Fører skal ha blitt plukket opp av en annen bil og kjørt derfra.

Politiet forsøkte deretter å få kontakt med bilfører.

– Politiet sjekker videre om der er personskade, rus eller om dette er snakk om et rent uhell uten personskade, sier operasjonslederen.

The post Utforkjøring på Stord appeared first on Radio Haugaland.

]]>
http://radioh.no/utforkjoring-pa-stord-7/feed/ 0
USA OG EU VIL FINNE «AKSEPTABLE LØSNING» I TOLLSTRIDEN http://radioh.no/usa-og-eu-vil-finne-akseptable-losning-i-tollstriden/ http://radioh.no/usa-og-eu-vil-finne-akseptable-losning-i-tollstriden/#respond Wed, 21 Mar 2018 16:29:03 +0000 http://radioh.no/?p=142038 USA og EU vil innlede en ny runde med samtaler for å finne en gjensidig akseptabel løsning på striden rundt amerikanernes varslede toll på stål og aluminium.

The post USA og EU vil finne «akseptable løsning» i tollstriden appeared first on Radio Haugaland.

]]>
Økonomi og næringsliv: President Donald Trump kunngjorde tidligere i måneden at han fra 23. mars vil innføre 25 prosent toll på stål og 10 prosent toll på aluminium.
Onsdag fikk USAs handelsminister Wilbur Ross besøk av EUs handelskommissær Cecilia Malmström.

Foreløpig enighet

Etter møtet opplyste de to at det er enighet om «straks å innlede diskusjoner om handelsspørsmål av felles interesse, blant dem stål og aluminium, for å finne gjensidig akseptable løsninger så raskt som mulig».

USA har lovet midlertidig unntak fra den nye stål- og aluminiumstollen så lenge forhandlingene om en fornyelse av den nordamerikanske frihandelsavtalen NAFTA pågår.

EU og en rekke land har også krevd unntak, og Trump-administrasjonen har åpnet for forhandlinger.

(©NTB)

The post USA og EU vil finne «akseptable løsning» i tollstriden appeared first on Radio Haugaland.

]]>
http://radioh.no/usa-og-eu-vil-finne-akseptable-losning-i-tollstriden/feed/ 0
TO PÅGREPET I FORBINDELSE MED MISTENKELIG DØDSFALL PÅ KONGSVINGER  http://radioh.no/to-pagrepet-i-forbindelse-med-mistenkelig-dodsfall-pa-kongsvinger/ http://radioh.no/to-pagrepet-i-forbindelse-med-mistenkelig-dodsfall-pa-kongsvinger/#respond Wed, 21 Mar 2018 16:26:23 +0000 http://radioh.no/?p=142042 En mann og en kvinne er siktet i forbindelse med at en kvinne i 30-årene tirsdag ble funnet død i en leilighet i Kongsvinger.

The post To pågrepet i forbindelse med mistenkelig dødsfall på Kongsvinger  appeared first on Radio Haugaland.

]]>
Kriminalitet og rettsvesen: – Politiet ble varslet på dagen tirsdag etter at noen hadde tilkalt en ambulanse til en adresse i Kongsvinger. Der ble en kvinne funnet død, sier politiadvokat Wigdis Hjalmarsen i Innlandet politidistrikt til NTB.
Det er ikke klart hvordan kvinnen døde, og hun er sendt til obduksjon. De to som er pågrepet, har onsdag sittet i avhør hos politiet. Politiadvokaten vil ikke kommentere hva de to er siktet for eller hvilken kobling det skal være mellom dem og den døde kvinnen.

Har fått oppnevnt forsvarer

Kvinnen har fått oppnevnt advokat Ove Herman Frang som sin forsvarer. Mannen, som bor på Kongsvinger, blir representert av advokat Jørn Mejdell Jacobsen.

– Min klient har vært i avhør og nekter straffskyld etter den siktelsen som foreløpig er tatt ut. Jeg forstår politiet har vært tilbakeholdne med opplysninger i saken og etterforskningsdokumentene er foreløpig også klausulert, så det er lite jeg kan si, sier Jacobsen til NTB.

Frang hadde onsdag kveld ikke møtt klienten og var ukjent med hvordan hun stiller seg til pågripelsen.

– Omstendigheter rundt dødsfallet gjør at politiet mener det er riktig å etterforske nærmere for å klarlegge hva som er skjedd. Det er flere hypoteser politiet arbeider etter i saken, skriver politiet i en pressemelding onsdag kveld.

Det var avisa Glåmdalen som først skrev om dødsfallet.

Politiet jobber på stedet

Politiets teknikere har hele onsdagen vært i leiligheten i boligblokka på Langeland. Hjalmarsen sier Innlandet politidistrikt så langt har stått for etterforskningen selv, men at det er opprettet kontakt med Kripos.

De vil bli framstilt for fengsling i Glåmdal tingrett torsdag formiddag.

Politiet bekrefter at det pågår en etterforskning på Langeland i Kongsvinger, men er svært tilbakeholdne med å gi opplysninger i saken.

The post To pågrepet i forbindelse med mistenkelig dødsfall på Kongsvinger  appeared first on Radio Haugaland.

]]>
http://radioh.no/to-pagrepet-i-forbindelse-med-mistenkelig-dodsfall-pa-kongsvinger/feed/ 0
SANDBERG FÅR BESKJED OM Å REPRESENTERE HELE REGJERINGEN http://radioh.no/sandberg-far-beskjed-om-a-representere-hele-regjeringen/ http://radioh.no/sandberg-far-beskjed-om-a-representere-hele-regjeringen/#respond Wed, 21 Mar 2018 16:10:04 +0000 http://radioh.no/?p=141826 Per Sandberg og de andre statsrådene må representere alle de tre regjeringspartiene, sier statsminister Erna Solberg (H).

The post Sandberg får beskjed om å representere hele regjeringen appeared first on Radio Haugaland.

]]>
Politikk: – Er du minister for en regjering utgått fra tre partier, så representerer du alle. Det betyr at din retorikk må avspeile det de tre partiene mener og syns. Du kan ikke bare være for ditt eget parti, sa statsministeren i Stortinget onsdag.

Solberg har utpekt Per Sandberg (Frp) til midlertidig justisminister, etter at Sylvi Listhaug måtte gå av etter kraftig kritikk av hennes utspill på Facebook fredag 9. mars.

MDG har ikke tro på Sandberg

Miljøpartiet De Grønnes Per Espen Stoknes mener imidlertid at Sandberg har samme hardtslående stil.

– Synes statsministeren at dette er en god måte å løse det mistillitsproblemet som har oppstått rundt justisministerrollen på, ville han vite.

– Jeg syns det er en viktig norsk verdi at når folk har sonet, blitt ferdig med ting så må det være mulig å gå vi videre. Den diskusjonen blir vanskelig for alle de som skal forsøke å starte livet sitt på nytt etter at de har gjort noe som er dumt, hvis du hele tiden skal få vite at det er umulig å komme tilbake, sier Solberg.

Dømt skalle ned en asylsøker

Den fungerende justisministeren ble i 1997 dømt for å ha slått og skallet ned en asylsøker fra det tidligere Jugoslavia på en privat fest hjemme hos seg selv. Han ble ilagt en bot på 3.000 kroner.

Solberg understreket at Sandberg er en god statsråd og minnet om at han vikarierte som innvandrings- og integreringsminister for Listhaug da hun hadde foreldrepermisjon i fjor.

Sandberg var også i Stortinget onsdag for å svare på et spørsmål om det nye beredskapssenteret på Taraldrud utenfor Oslo, men ville ikke svare på spørsmål fra NTB.

I vandrehallen fikk Solberg også spørsmål om den fungerende justisministerens voldsdom fra 1997. Hun viste til at saken er oppklart.

Sandberg fortsetter som fiskeriminister samtidig som han altså nå bekler justisministerposten inntil videre.

(©NTB)

The post Sandberg får beskjed om å representere hele regjeringen appeared first on Radio Haugaland.

]]>
http://radioh.no/sandberg-far-beskjed-om-a-representere-hele-regjeringen/feed/ 0
NY RENTEØKNING I USA http://radioh.no/ny-renteokning-i-usa/ http://radioh.no/ny-renteokning-i-usa/#respond Wed, 21 Mar 2018 16:09:22 +0000 http://radioh.no/?p=142004 USAs sentralbank øker styringsrenta med 0,25 prosentpoeng.

The post Ny renteøkning i USA appeared first on Radio Haugaland.

]]>
Økonomi og næringsliv: Sentralbanken opplyser samtidig at den fastholder prognosen for inneværende år, noe som tilsier at det blir ytterligere to renteøkninger i 2018. Samtidig endres prognosen for neste år fra to til tre renteøkninger.

Rentebeslutningen er den første under USAs nye sentralbanksjef Jerome Powells ledelse. Han overtok for Janet Yellen 5. februar.

Vekst i økonomien

Sentralbanken forklarer pengepolitikken med at økonomien er i moderat vekst, og at utsiktene til fortsatt vekst er styrket.

Sentralbanken i USA satte opp styringsrenta tre ganger i fjor. Onsdagens økning er årets første, og den sjette siden desember 2015.

The post Ny renteøkning i USA appeared first on Radio Haugaland.

]]>
http://radioh.no/ny-renteokning-i-usa/feed/ 0
FØR PALMESØNDAG KOMMER BULKEFREDAG http://radioh.no/for-palmesondag-kommer-bulkefredag/ http://radioh.no/for-palmesondag-kommer-bulkefredag/#respond Wed, 21 Mar 2018 15:46:02 +0000 http://radioh.no/?p=141919 Førstkommende fredag er tradisjonelt den store påskeutfartsdagen. Samtidig er dette dagen da det smeller oftest i påsketrafikken.

The post Før palmesøndag kommer bulkefredag appeared first on Radio Haugaland.

]]>
Dette viser tall Tryg Forsikring har innhentet fra Finans Norge.

– Tilsvarende dag i fjor ble det meldt inn 1300 bilskader, de aller fleste på ettermiddag og kveld. Det var hundrevis av påkjørsler, gjerne bakfra, ved rygging eller på parkerte biler. Ingen andre dager i påsken er i nærheten av å ha så mange trafikkulykker som bulkefredagen, sier Torbjørn Brandeggen, kommunikasjonsrådgiver i Tryg Forsikring.

Statistikken forteller at de aller fleste trafikkulykkene skjer tidlig i påsken, gjerne de første dagene.

I fjor var det ni mennesker som ble skadd i alvorlige ulykker den første fredagen.

The post Før palmesøndag kommer bulkefredag appeared first on Radio Haugaland.

]]>
http://radioh.no/for-palmesondag-kommer-bulkefredag/feed/ 0
JOHNSON SIER PUTIN VIL BRUKE FOTBALL-VM PÅ SAMME MÅTE SOM HITLER BRUKTE OL http://radioh.no/putin-vil-bruke-fotball-vm-som-hitler-brukte-ol/ http://radioh.no/putin-vil-bruke-fotball-vm-som-hitler-brukte-ol/#respond Wed, 21 Mar 2018 15:42:03 +0000 http://radioh.no/?p=141924 Russland kommer til å bruke årets fotball-VM på samme måte som Adolf Hitler brukte OL i Berlin i 1936, hevder britenes utenriksminister Boris Johnson.

The post Johnson sier Putin vil bruke fotball-VM på samme måte som Hitler brukte OL appeared first on Radio Haugaland.

]]>
Politikk: Utenriksminister Boris Johnson dro fram sammenligningen da han snakket i utenrikskomiteen i det britiske Underhuset onsdag.

Johnson krevde også garantier fra Moskva:

– Min utfordring til russiske myndigheter er å vise at de 24.000 britiske billettkjøperne til fotball-VM blir godt behandlet og at deres sikkerhet blir ivaretatt, sa han.

Under komiteens utspørring gjentok Johnson anklagen om at Moskva sto bak nervegift-attentatet mot den russiske eksagenten Skripal i Salisbury, angivelig for å sende et budskap til potensielle avhoppere og som en reaksjon på britenes historikk med å stå opp mot Moskvas overgrep på menneskerettigheter og demokratiske verdier.

– Storbritannia har vært rett på sak og svært standhaftig ved å forsvare våre verdier. Jeg tror det kan være årsaken til at det ble besluttet å utføre denne handlingen i vårt land, sa han.

Vladimir Uglev, en russisk forsker som var med på utviklingen av nerveviften Novitsjok som ble brukt under attentatet, forteller til nettstedet The Bell at det ble utviklet en rekke ulike varianter av nervegiften i Sovjetunionen mellom 1972 og 1988.

Britiske eksperter i kjemi kan ha skapt sine egne versjoner, mener han. Videre peker Uglev på at blodprøver vil kunne avsløre hvem som utviklet giften.

– Mange ikke-demokratiske figurer nører opp under folkets forestilling om en fiende når man står overfor et valg eller et avgjørende politisk øyeblikk. Og det er det dette var – et forsøk på å skape begeistring blant russiske velgere, sa Johnson.

– Grensene for Moskvas herredømme er blitt skjøvet tilbake og jeg tror Vladimir Putin merker det svært godt og at han føler at Russland havner akterut, så han forsøker å skape trøbbel der han kan, sa han.

Russisk UD innkalte til et møte for å forklare landets synspunkter på nervegiftsaken. Den britiske ambassadøren i Moskva avlyste sin deltakelse, noe som førte til kritikk fra Putins talsmann Dmitrij Peskov.

Beslutningen viser hvor lite villig britiske myndigheter er til å «lytte til svar», sa Peskov.

– Britiske myndigheter er enten ikke i stand til å gi tilstrekkelig beskyttelse mot et slikt terrorangrep, eller så sto de selv direkte eller indirekte bak, sa Vladimir Jermakov i det russiske departementet for ikke-spredning og våpenkontroll. Han anklaget videre Storbritannia for «russofobi».

Moskva nekter for å ha hatt noe med attentatet å gjøre og krever at britene legger fram beviser. Det har ikke skjedd.

Johnson mener attentatet mot Skripal kan ha hatt sammenheng med presidentvalget i Russland.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov opplyste onsdag at Moskva vurderer ytterligere gjengjeldelsesaksjoner mot Storbritannia, etter at britene utviste 23 russiske diplomater som følge av attentatet. Moskva har svart ved å utvise 23 britiske diplomater.

(©NTB)

The post Johnson sier Putin vil bruke fotball-VM på samme måte som Hitler brukte OL appeared first on Radio Haugaland.

]]>
http://radioh.no/putin-vil-bruke-fotball-vm-som-hitler-brukte-ol/feed/ 0
FOREBYGGER MOT GJENGANGERE http://radioh.no/forebygger-mot-gjengangere/ http://radioh.no/forebygger-mot-gjengangere/#respond Wed, 21 Mar 2018 15:38:39 +0000 http://radioh.no/?p=141916 Politiet i Sør-Vest politidistrikt har nå fått i stand et samarbeid med Røde Kors som skal få gjengangere i fengslene ut av sitt kriminelle handlingsmønster.

The post Forebygger mot gjengangere appeared first on Radio Haugaland.

]]>
– Det er dessverre slik at mange som har ferdigsonet en dom for en kriminell handling risikerer å havne i politiets søkelys igjen, skriver etaten på sine Facebook-sider.

I politidistriktet vårt har politiet et godt samarbeid med Røde Kors og frivillige fra Nettverk etter soning.

– Nettverk etter soning bidrar med forebygging ved at den innsatte blir koblet sammen med en frivillig i tiden før løslatelse. Den frivillige skal være en støtte i den kritiske tiden rundt løslatelsen og tiden etterpå. Målet er å hindre at brukerne går tilbake til kriminalitet, hetere det i innlegget.

The post Forebygger mot gjengangere appeared first on Radio Haugaland.

]]>
http://radioh.no/forebygger-mot-gjengangere/feed/ 0
SLIK SKAL EU FÅ INTERNETTGIGANTENE TIL Å BETALE MER I SKATT  http://radioh.no/slik-skal-eu-fa-internettgigantene-til-a-betale-mer-i-skatt/ http://radioh.no/slik-skal-eu-fa-internettgigantene-til-a-betale-mer-i-skatt/#respond Wed, 21 Mar 2018 15:15:58 +0000 http://radioh.no/?p=141847 EU-kommisjonen foreslår nye regler som kan øke internettselskapenes skatteregning med 47 milliarder kroner i året. 

The post Slik skal EU få internettgigantene til å betale mer i skatt  appeared first on Radio Haugaland.

]]>
Politikk: EU-kommisjonen har sett seg grundig lei på hvordan giganter som Google, Facebook, Apple og Amazon unngår skatt i europeiske land.

Problemet er i ferd med å bli et «svart hull» i skattesystemet, advarer EUs finanskommissær Pierre Moscovici. Han viser til at dagens regler ble utarbeidet før internett kom. Konsekvensen er at digitale selskaper betaler mindre enn halvparten så mye skatt i EU som tradisjonelle selskaper.

– Det er et juridisk smutthull som ikke lenger er akseptabelt, sier Moscovici.

Hastetiltak i skattereglene

EU-kommisjonen foreslår nå både hastetiltak og mer langsiktige endringer i skattereglene for å rette opp.

Den nye skatten skal kun gjelde selskaper som omsetter for minst 750 millioner euro globalt og minst 50 millioner euro i EU. Den rettes mot tre typer digital virksomhet:

* inntekter fra salg av reklameplass på nettet

* inntekter fra salg av brukergenerert data

* inntekter fra digitale markedsplasser der brukere kan møte hverandre for å kjøpe og selge varer og tjenester

EU-kommisjonen foreslår at den nye skatten settes til 3 prosent. Det vil gi årlige skatteinntekter til EUs medlemsland på minst 5 milliarder euro, tilsvarende 47 milliarder kroner.

Ideen er at reglene skal endres slik at overskuddet skattlegges der det skapes.

Skatt der verdiene skapes

Det avgjørende skal med andre ord ikke være hvor selskapet har sitt hovedkontor, men hvor inntektene kommer fra, for eksempel hvor brukerne av de digitale produktene befinner seg.

Problemet i dag, forklarer Moscovici, er at EUs medlemsland kun kan kreve skatt fra selskaper som er fysisk til stede i disse landene med kontorer, butikker eller fabrikker.

De nye reglene skal gjøre det mulig for medlemslandene å kreve skatt også fra selskaper som kun er digitalt til stede.

Saken skal opp til diskusjon på EU-toppmøtet allerede på torsdag, men uten at det er ventet noe gjennombrudd.

Intern uenighet om saken i EU

Medlemslandene står nemlig langt fra hverandre. Flere er redde for å skremme vekk digitale selskaper og mener EU i stedet bør vente på et globalt regelverk, for eksempel gjennom OECD eller G20.

Andre mener arbeidet i OECD og G20 går for treigt og påpeker at det heller ikke er sikkert at disse prosessene vil føre fram.

På norsk side har regjeringen argumentert for at Norge ikke bør gå videre på egen hånd, men heller avvente hva EU og OECD kommer med.

Moscovici avviser dessuten at forslaget er en krigserklæring mot amerikanske selskaper, slik enkelte har ment.

– Dette forslaget er ikke rettet mot noe enkeltselskap eller enkeltland, sier han.

Ifølge Moscovici vil hastetiltakene omfatte mellom 120 og 150 selskaper. Noen er amerikanske, andre europeiske eller asiatiske.

EU-kommisjonens hasteforslag er et sett med midlertidige endringer i skattereglene. Den overordnede tanken er at EU skal kreve skatt av omsetning i stedet for skatt av overskudd.

På sikt ønsker EU-kommisjonen likevel å få på plass et system der det er overskuddet som skattlegges.

Det er langt fra sikkert at EU-kommisjonen vil få gjennomslag for de nye reglene.

EU-kommisjonens konklusjon er at EU ikke bør vente, men i stedet gå foran og vise vei.

(©NTB)

The post Slik skal EU få internettgigantene til å betale mer i skatt  appeared first on Radio Haugaland.

]]>
http://radioh.no/slik-skal-eu-fa-internettgigantene-til-a-betale-mer-i-skatt/feed/ 0
MOT BRUDD I FORHANDLINGENE MELLOM NHO OG LO http://radioh.no/mot-brudd-i-forhandlingene-mellom-nho-og-lo/ http://radioh.no/mot-brudd-i-forhandlingene-mellom-nho-og-lo/#respond Wed, 21 Mar 2018 14:57:44 +0000 http://radioh.no/?p=141879 Alt tyder på at det blir brudd i lønnsforhandlingene mellom NHO og LO når fristen går ut torsdag. Splid om AFP-ordningen kan gi storstreik 8. april.

The post Mot brudd i forhandlingene mellom NHO og LO appeared first on Radio Haugaland.

]]>
Arbeidsliv: Ved midnatt torsdag kveld går forhandlingsfristen ut i årets hovedoppgjør i privat sektor. Flere kilder tett på forhandlingene er tydelige overfor NTB: Partene står langt fra hverandre, og alt tyder på at det blir brudd. Det samme er situasjonen i det parallelle oppgjøret mellom NHO og YS. Dermed går begge oppgjørene til Riksmekleren med planlagt meklingsoppstart onsdag etter påske.

Fører heller ikke meklingene fram der, blir det streik fra 8. april. Potensielt kan til sammen 235.000 medlemmer i NHO-LO-området og NHO-YS-området bli tatt ut i streik. Det blir i tilfelle den første storstreiken i privat sektor på 18 år.

NHO har gjentatte ganger uttalt at ordningen er kraftig underfinansiert og ikke lenger bærekraftig, noe LO avviser som tilslørende og «tullete».

NHO-leder Kirstin Skogen-Lund har signalisert at NHO ønsker å legge om AFP til en mer opptjeningsbasert ordning. LO er bekymret for at en slik ordning vil skyve all risikoen knyttet til avkastning over på arbeidstakeren. De ønsker primært å gjøre om AFP til en gradert ordning, basert på antall år i en AFP-bedrift, ifølge Frifagbevegelse. Dette vil hindre at noen faller helt ut av ordningen ved slutten av arbeidslivet ved for eksempel sykdom, konkurs og overtallighet. En annen mulighet er å lage en tilleggspensjon som sikrer de som faller ut av ordningen.

LO mener bedrifter spekulerer i å opprette rene postboksselskaper utenfor et arbeidssted for å sno seg unna disse kostnadene og velte dem over på den enkelte arbeidstaker.

Striden skal stå om hvor sterke krav man skal pålegge bedriftene. Etter det NTB erfarer er det ventet at Norsk Industri vil komme Fellesforbundet i møtet på denne saken, men at de ikke vil «selge seg billig». Disse forhandlingene løftes nå trolig tilbake i det samordnede oppgjøret igjen, slik at kravene skal sees i sammenheng med lønns- og pensjonskravene som ligger på bordet.

Norsk Industris leder Stein Lier-Hansen har vært tydelig på at arbeidstakerne må velge mellom goder, og at LO må holde igjen på lønnsveksten for å få innfridd krav om reise, kost og losji.

– Alt skal regnes på og alle krav skal inn i ramma. Man kan ikke få i pose og sekk, fastslo Lier-Hansen overfor NTB, da han la fram Norsk Industris konjunkturrapport tidligere i vinter.

Unio er ikke part i oppgjøret i privat sektor, men det private oppgjøret vil i stor grad legge rammene for de kommende forhandlingene i offentlig sektor.

Ifølge kilder i det private oppgjøret bør imidlertid Lied trolig jekke ned forventningene sine kraftig. En lønnsøkning på over 3 prosent anses som helt urealistisk, etter det NTB forstår.

Det er særlig forhandlingene om en ny AFP-ordning som skal være vanskelig. Begge parter er enige om at ordningen har svakheter og bør endres, men der LO ønsker seg flikking og tetting av hull, krever NHO en full omlegging. Forhandlingene kompliseres ytterligere ved at de ansatte i offentlig sektor tidligere i vinter fikk en ny AFP-ordning som NHO mener er altfor dyr og god, og som vil gi urealistiske forventninger i det private oppgjøret.

De forbundsvise forhandlingene mellom Norsk Industri og Fellesforbundet om nye regler for reise, kost og losji skal også stå i stampe.

(©NTB)

The post Mot brudd i forhandlingene mellom NHO og LO appeared first on Radio Haugaland.

]]>
http://radioh.no/mot-brudd-i-forhandlingene-mellom-nho-og-lo/feed/ 0
MELDER SEG UT AV KRF I PROTEST http://radioh.no/melder-seg-ut-av-krf-i-protest/ http://radioh.no/melder-seg-ut-av-krf-i-protest/#respond Wed, 21 Mar 2018 14:49:18 +0000 http://radioh.no/?p=141894 Tidligere leder av fylkestingsgruppen i Rogaland KrF Ellen Solheim melder seg ut av partiet. Solheim mener KrF har oppført seg ukristelig da de ikke godtok unnskyldningen til Sylvi Listhaug.

The post Melder seg ut av KrF i protest appeared first on Radio Haugaland.

]]>
Solheim skriver på sin Facebook-side at KrF er blitt for venstreorientert og at hun mener partiet har oppført seg ukristelig i Listhaug-saken.

Hun mener også at partiet ikke tar hensyn til de kristne-konservative.

Solheim er tidligere kjent for kontroversielle utspill. I 2014 delte hun et innlegg hvor hun hengte ut Biskop Erling Pettersen som nynazist.

The post Melder seg ut av KrF i protest appeared first on Radio Haugaland.

]]>
http://radioh.no/melder-seg-ut-av-krf-i-protest/feed/ 0
MANGE PLANLEGGER OPPUSSING http://radioh.no/mange-planlegger-oppussing/ http://radioh.no/mange-planlegger-oppussing/#respond Wed, 21 Mar 2018 14:42:51 +0000 http://radioh.no/?p=141893 Byggvarehusene ser ut til å gå travle tider i møte. En by undersøkelse viser at hele 78 prosent av boligeierne i Rogaland erkjenner at de har et oppussingsbehov de neste tre årene.

The post Mange planlegger oppussing appeared first on Radio Haugaland.

]]>
Dette kommer frem i Byggmakker sin årlige oppussingsindeksen for 2018.

Tallene er utarbeidet på bakgrunn av en stor landsomfattende undersøkelse hvor over 1200 boligeiere er blitt spurt.

Overordnede tall fra undersøkelsen

1. Hele 78 prosent av boligeierne i Rogaland erkjenner at de har et oppussingsbehov de neste tre årene. Dette plasserer Rogaland på andreplass blant fylker og regioner i landet med oppussingsbehov.

2. Kun 50 prosent av de med oppussingsbehov er imidlertid villige til å betale det det koster for å ruste opp boligen til ønsket standard.

3. Rogaland er også det fylket i Norge som i størst grad kniper igjen på oppussingsbudsjettet som følge av boligprisfallet det siste året.

The post Mange planlegger oppussing appeared first on Radio Haugaland.

]]>
http://radioh.no/mange-planlegger-oppussing/feed/ 0
KARAMOKO VALGTE FK HAUGESUND http://radioh.no/karamoko-valgte-fk-haugesund/ http://radioh.no/karamoko-valgte-fk-haugesund/#respond Wed, 21 Mar 2018 14:39:33 +0000 http://radioh.no/?p=141926 FK Haugesund ble den nye klubben til midtstopper Benjamin Karamoko.

The post Karamoko valgte FK Haugesund appeared first on Radio Haugaland.

]]>
Sport: Rosenborg varslet også interesse for Karamoko, og etter uker med forhandlinger falt valget på Haugesund.

– Karamoko valgte Haugesund for å være sikker på å spille fast. Vi signerer en to- eller treårskontrakt torsdag, sier spillerens agent Traoré Bouba.

Haugesund har innledet årets sesong med én seier og et tap.

(©NTB)

The post Karamoko valgte FK Haugesund appeared first on Radio Haugaland.

]]>
http://radioh.no/karamoko-valgte-fk-haugesund/feed/ 0
OLJEFONDET HAR TAPT 2,9 MILLIARDER PÅ FACEBOOK-SKANDALEN http://radioh.no/oljefondet-har-tapt-29-milliarder-pa-facebook-skandalen/ http://radioh.no/oljefondet-har-tapt-29-milliarder-pa-facebook-skandalen/#respond Wed, 21 Mar 2018 14:31:33 +0000 http://radioh.no/?p=141929 Oljefondet, som eier 0,71 prosent av Facebook, har blitt rammet hardt av Facebook-skandalen og har i løpet av de tre siste dagene tapt 2,9 milliarder kroner. 

The post Oljefondet har tapt 2,9 milliarder på Facebook-skandalen appeared first on Radio Haugaland.

]]>
Økonomi og næringsliv: I helgen ble det avslørt at om at Facebook delte brukerdata fra 50 millioner personer til det britiske analyseselskapet Cambridge Analytica (CA). Selskapet skal senere ha brukt dataene til å hjelpe Donald Trump til å bli valgt som president i USA.

Skandaleavsløringene har ført til at Facebook har rast 10 prosent på børsen i løpet av få dager.

Oljefondet er rammet

Dette rammer også Statens pensjonsfond utland, bedre kjent som oljefondet, som eier 0,71 prosent av Facebook.

I løpet av de tre siste dagene har oljefondets aksjepost blitt redusert fra 29,4 milliarder kroner til 26,5 milliarder kroner.

Kommunikasjonssjef Thomas Sevang i oljefondet ønsker ikke å kommentere investeringen.

(©NTB)

The post Oljefondet har tapt 2,9 milliarder på Facebook-skandalen appeared first on Radio Haugaland.

]]>
http://radioh.no/oljefondet-har-tapt-29-milliarder-pa-facebook-skandalen/feed/ 0