Menu
valg

Erna fortsetter

Erna Solberg fortsetter som statsminister i Norge. Et drama av et valg ble avgjort ved at både Krf og Venstre såvidt karret seg over sperregrensen.

Av admin | 12.09.2017 06:00:21

Fire år i regjering har ikke tæret særlig verken på Høyre eller Frp som begge gjør et meget godt valg. De er likevel helt avhengige av støtte fra både Venstre og Krf for å få et styringsdyktig flertall på Stortinget.

Ap er taperen
Ser vi på de enkelte partiene, så er Arbeiderpartiet og Jonas Gahr Støre den store taperen i dette valget. De er både partiet som går mest tilbake og til tross for solid framgang for Senterpartiet og i en viss grad SV, så vinner de ikke makten på rødgrønn side. Miljøpartiet de Grønne og Rødt gjør begge dårligere valg enn forventet og får en representant hver på Stortinget.

Tøffe tak
Det blir likevel vanskelige tider på Stortinget. Folket har bestemt seg for at de borgerlige skal få fire nye år, men det er SV er klare til å ignorere. Audun Lysbakken lover at SV skal være en pest og en plage og prøve å felle en blå regjering så fort som mulig.

Blått Rogaland
Hadia Tadjik skulle få kriseramma rogalendinger til å flokke seg rundt Arbeiderpartiet. Slik ble det ikke. Partiet gjør likevel et ok valg i Rogaland og beholder sine tre mandater. Rogalandsbenken på Stortinget vil bli relativt uendret de neste fire årene. Venstres Iselin Nybø faller ut av tinget, sammen med Krfs Geir Toskedal. Høyre får inn fem fra Rogaland, Frp tre, Arbeiderpartiet tre, Krf og Senterpartiet en hver, mens SVs Solfrid Leerbrekk kommer inn på et utjevningsmandat.

Uhyre jevnt
Det er slik det ser ut akkurat nå, men det er fortsatt spenning i Rogaland. Øystein Hansen (Ap) og Aleksander Stokkebø (H) kniver om den siste stortingsplassen fra Rogaland. Kun et titalls stemmer skiller, og de må kanskje vente på resultatet til sent i ettermiddag, ifølge NRK. Det er så få stemmer som skiller at fintelling kan vippe Høyres siste mandat ut til fordel for Arbeiderpartiet.