Menu

– Du kan se at de som selger får seg et løft

1. desember i fjor startet salget av gatemagasinet ASFALT i Haugesund. Dette er et blad som selges av rusmisbrukere, på samme linje som =Oslo. - Du kan se at de som selger får seg et løft, sier ansvarlig redaktør Helle Aasland.

Av admin | 13.01.2010 09:50:02

Haugalandet har en egen utgave av ASFALT, med et opplag på 5000 eksemplarer.

– Dette har blitt revet bort på kort tid, så det er få eksemplarer igjen. Selgerne har blitt godt mottatt og kjøpesenterne skryter av hvor høflige og hyggelige selgerne er, sier Aasland.

Magasinet koster 50 kroner, og selger får 25 av disse. Formålet er å fremme engasjement og selvhjelp blant mennesker med ruserfaring.

I tillegg til at pengene går til en god sak, mener redaktøren at innholdet er tilfredstillende for enhver leser.

– Det er veldig variabelt innhold i magasinet. Du kan lese om alt fra vanskeligstilte mennesker til lokal historie.Bladet har åtte sider med lokalt stoff, forteller Helle Aasland til Radio Haugaland.

Asfalt startet opp i Stavanger og Sandnes 1.april i fjor, og har siden spredt seg til flere kommuner i Rogaland.

– Vi fikk inspirasjon fra =Oslo som var det første gatemagasinet i Norge, sier Aasland.

Gatemagasinet =Oslo startet opp i 2005.

Verdens første gatemagasin var Street News som ble utgitt i New York i 1989. I dag er The Big Issue det mest kjente gatemagasinet. The Big Issue er en ukentlig avis som utkom første gang i London i 1991, men som i dag har spredd seg til flere deler av England. Australia, Sør-Afrika, Namibia og Japan har i dag sin egen versjon av bladet med samme navn

Av Lisa Lien | 13.01.2010 kl.09:4