Menu
Karmoy tunnelen

DAB i Karmøytunnelen

Alle krav til FM-slukking er nå vurdert av to tilsynsmyndigheter. I 2017 starter slukkingen av FM-nettene. Utbyggingen fortsetter på Haugalandet og i Karmøytunnelen får vi DAB-dekning før sommeren.

Av Egil M Solberg | 04.03.2015 16:45:49

Fredag 27. februar kom den siste av to rapporter som gjennomgår kravene i stortingmeldingen, skriver radio.no.

I løpet av mars måned kommer en stortingsmelding som mer detaljert beskriver slukkingen av de forskjellige FM-nettene. De minste lokalradioene får trolig fortsette på FM i en kortere periode, mens de store lokalradioene og de nasjonale slukker sine FM-nett i 2017.

Tunneler
Statens Vegvesen er i gang med å oppgradere alle kringkastingsanlegg i tunneler til å sende DAB-signaler. Nå skal det også monteres DAB-sendere i tunnelene i Rogaland. Dette skjer sammen med monteringen av det digitale nødnettet, opplyser Statens Vegvesen.

Teknologi eventyr
Med DAB kommer en rekke nye radiokanaler og radiosendinger med både bilder og tekst. Radio Haugaland har utviklet et IT-system støttet av Innovasjon Norge som det siste året har fått stor oppmerksomhet internasjonalt.

Flere sendere før 2017
På Haugalandet er det så langt installert to DAB-sendere for lokalradio. På Bokn ble en 2.600W sender idriftsatt november 2013. November 2014 kom det en 200W sender i Haugesund sentrum, og i løpet av de neste månedene kommer det en større sender også på Steinsfjell i Haugesund. Til sammenligning er den største FM senderen for lokalradio på Haugalandet kun 300W.

Det er Radio Haugaland alene som bygger og finansierer DAB-utbyggingen på Haugalandet. DAB utbyggingen er vesentlig mer kostbart enn nettene på FM, men samtidig er det flere radiokanaler som kan dele på kostnadene etterhvert.

Det vil komme en rekke nye sendestasjoner før slukkingen av FM starter i 2017. I de fleste områder vil dekningen bli bedre enn hva vi i dag har på FM. På samme måten som for FM, er antennekvaliteten og følsomheten i radioapparatet uansett avgjørende for mottakskvaliteten.