Menu

Betaler regningene tregere

De to siste årene er norske forbrukere blitt stadig tregere til å betale regninger. Også bedriftskunder tøyer strikken når de mottar en faktura. Og det er renteøkningene som får skylden.

Av admin | 09.06.2008 13:44:17

En europeisk undersøkelse utført av Intrum Justitia viser at norske forbrukere i gjennomsnitt betaler regningene etter 22,9 dager. Dette er to dager lengre enn hva tilsvarende undersøkelse viste i 2006.

– Det er klart at renteøkningen på 1,5 prosentpoeng siste 12 måneder merkes for folk flest. Den rammer ekstra hardt dem som har tatt opp større boliglån enn de strengt tatt har råd til. Når det i tillegg har vært en kraftig vekst i forbrukslån, sier det seg selv at mange får betalingsproblemer, sier informasjonsansvarlig Jan Græsvik i Intrum Justitia.

Nordmenn er generelt regnet for å være både gode og raske betalere, men det siste året har vi altså tapt terreng. I kategorien forbrukere er Norge nå på fjerde plass. Både i Finland, Estland og Ungarn er forbrukerne kjappere til å gjøre opp for seg.

Undersøkelsen viser at også norske bedrifter er blitt betydelig senere til å innfri forpliktelsene. Mens bedriftskundene i 2006 i snitt brukte 27,1 dager på å betale en regning, er dette tallet nå kommet opp i 30,5 dager.

Av Helge Bro Matland | 09.06.2008 kl.13:4