Menu

Ber homofilie om å donere sæd

Tallet på sæd-donorer har falt kraftig det siste året. I fjor fikk Helse Fonnas sædbank i Haugesund kun på plass én ny donor. Nå ber helseforetaket homofile om hjelp.

Av admin | 11.01.2010 08:21:34

Det skriver Vårt Land.

Før jul gikk sædbanken i Haugesund ? den ene av landets to sædbanker ? ut i homofile medier og oppfordret homofile menn om å donere.

? Så lenge de oppfyller ­alle krav vi har til donorer, vil vi gjerne ha homofile donorer, ­sier Ann-Helen Kibsgaard, bioingeniør ved Helse Fonna til nettstedet Gaysir.

Tallet på sædgivere har sunket­ dramatisk etter at Bondevik II-regjeringen i 2005 opphevet donorens rett til anonym­itet.

I 2006 ble det godkjent 16 donorer i Haugesund. Året etter sank tallet til syv, i 2008 videre til fire, mens det i fjor bare kom én ny donor. Det hører med til historien at rundt 70 prosent blir avvist på grunn av dårlig sædkvalitet. 

Rikshospitalet trenger cirka 15 donorer i året for å fylle behovene.

– Jeg har ingen planer om å bli donor, ler Håkon Haugli, stortingsrepresentant for Ap og leder for Homofile og lesbiske sosialdemokrater. Han roser imidlertid initiativet fra Haugesund.

 

Av Sarah Elise Falkeid | 11.01.2010 kl.08:1